Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Apen hebben geen maatgevoel

Yannick Fritschy,
17 januari 2014 - 19:39
Betreft
Deel op
Ondanks hun verwantschap aan mensen hebben apen geen maatgevoel. Niet-menselijke primaten kunnen geluiden wel gedurende enkele tijdsintervallen herkennen en daarop reageren, maar zijn ongevoelig voor de regelmaat in een langer ritme.

Henkjan Honing Henkjan Honing

Dat blijkt uit onderzoek van UvA-hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing en neurobioloog Hugo Merchant van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. Hun resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

Lange tijd dachten wetenschappers dat het vermogen om maat te houden samenhangt met het vermogen om gehoorde klanken na te bootsen. Deze zogeheten vocal learning hypothesis werd enkele jaren geleden opgesteld naar aanleiding van de kaketoe Snowball, die dansend op een nummer van Backstreet Boys tot internethit uitgroeide.



De theorie staat sinds vorig jaar echter op losse schroeven, toen Californische onderzoekers de headbangende zeeleeuw Ronan introduceerden. In tegenstelling tot kaketoes zijn zeeleeuwen niet in staat om gehoorde klanken te reproduceren.



Een nieuwe theorie stelt dat mensen hun maatgevoel geleidelijk evolutionair hebben verkregen. Volgens Honing ondersteunt zijn onderzoek deze gradual audiomotor evolution hypothesis. ‘Wij mensen hebben in ons brein een directe verbinding tussen luisteren en bewegen. Apen hebben die sterke verbindingen niet. Het lijkt erop dat die netwerken pas recentelijk in de evolutie bij mensen zijn ontstaan,’ zegt Honing.

Om de hypothese verder te testen doet Honing nu onderzoek bij zangvogels. ‘Nu blijkt dat de vocal learning hypothesis onjuist is, wil ik graag testen of Snowball en andere klanknabootsende vogels daadwerkelijk maatgevoel hebben,’ aldus Honing.
Lees meer over