Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Will Keightley (cc, via Flickr)
wetenschap

'Het had een zweem van Leffe Blond'

Bob van Toor,
12 augustus 2015 - 09:52
Betreft
Deel op

Ontsmetten, koken, koelen, gisten: Folia-redacteur Yannick Fritschy had het de afgelopen weken maar druk met zijn bier. Alles voor de goede zaak (bier!), maar ook om een antwoord te vinden op de grote vraag: is thuisbrouwen een goedkoop en haalbaar alternatief voor het vaasje in de kroeg?

De hygiëne bleek nauw te luisteren en het filteren en bottelen een secuur karwei dat veel concentratie vergde. Nu, ruim een maand nadat het eerste gist nattigheid voelde, is het dan zo ver. We bellen met Yannick.

En?! Heb je je bier al geproefd?
'Twee weken na het bottelen heb ik de eerste twee flesjes aangebroken. Dat gaf me een fontein, niet normaal! Het eerste zat maar half vol met bier, maar alles schuimde eruit; het tweede flesje zat vol. Dat heeft, nou ja, nogal een ravage in mijn keuken aangericht. Ik zie nu nog steeds vlekken op de muren waarvan ik denk: "Hoe heeft het zelfs daar kunnen komen?" En de fles was daarna helemaal leeg. Er zat nog veel te veel koolzuur in, dus ik heb de flessen nog een week laten liggen. Toen ik daarna een slok proefde zat er nog steeds veel schuim op, maar de smaak viel me erg mee: het was echt bier. Helaas werd de smaak toen ik doordronk al snel minder lekker. Er zat veel sediment in het bier, een soort drab. Dat schijnt een beetje bij thuisbrouwen te horen, maar naarmate ik dichter bij de bodem kwam kreeg m’n bier een erg vreemde bijsmaak. Er is dus kennelijk toch iets misgegaan bij het filteren.'

Het filteren van de vaste bestanddelen van de mout en de wort Het filteren van de wort

Waar leek de eerste slok het meest op, was het een Grolsch of meer een Heineken?
'In de beschrijving van het bierbrouwpakket stond dat het een blond Belgisch bier zou opleveren. Mijn brouwsel had inderdaad een zweem van Leffe Blond, of zelfs een witbiertje. Maar die rare bijsmaken kon ik niet plaatsen.'

Heb je nog tips? Wat zou je de volgende keer anders doen?
'Het zou mis kunnen zijn gegaan bij het desinfecteren, dat moet heel precies gebeuren. Ik zou nog nauwkeuriger elke stap volgen, en vooral een paar filmpjes kijken van mensen die het vaker hebben gedaan. Bij het bottelen was ik te laks: dat moet met een slangetje en gaat heel langzaam. Om het proces te versnellen heb ik de fles een beetje gekanteld, ik denk dat er toen te veel sediment is meegekomen. Dus mijn tip is: onderschat het niet.'


De wort in de gistingskruik. De wort in de gistingskruik

De hamvraag is natuurlijk: gá je het nog eens proberen?
'Dit was eens maar nooit weer voor mij. Ik had op school al een hekel aan practica, en nu weet ik weer waarom: het is een enorm monnikenwerk. Er komt heel veel kijken bij het brouwen van bier. Voordeel is dat ik het biertje op een terras wel meer apprecieer: het is echt een ambacht. Ik ben ergens wel blij dat het een bijzonder product blijft, dat niet iedereen zomaar kan maken.'

Wat ga je met de rest van je bier doen?
'Na twee explosies en één gedronken te hebben, heb ik nog vijf flesjes over. Misschien bewaar ik ze om zelf nog eens een slok uit te nemen - ik denk niet dat ik het anderen aan wil doen.'

Lees hieronder het oorspronkelijke artikel in het zomernummer van Folia terug.

Lees meer over