Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

‘Windenergie kan concurreren met fossiele brandstoffen'

Jim Jansen,
30 augustus 2014 - 11:30
Betreft
Deel op
De wekelijkse doorgeefvraag: een wetenschapper stelt een vraag aan een collega uit een ander vakgebied. Natuurkundige Auke Pieter Colijn vraagt Bob van der Zwaan (UvA-hoogleraar Sustainable Energy Technology): zullen windmolens zonder subsidie echt nooit winstgevend worden?

‘Integendeel. Nu al zijn windmolens op winderige locaties en met de geavanceerdste turbines min of meer concurrerend met conventionele manieren om met fossiele brandstoffen elektriciteit te produceren. Niemand kan ver in de toekomst kijken, ook niet op het gebied van energietechnologie, maar voor onshore windenergie kunnen we soms al van winstgevendheid spreken. En we weten dat door onderzoek en de daaruit voortkomende technologische vooruitgang, industriële leerprocessen en economische schaalvoordelen ongetwijfeld nog meer kostenreducties mogelijk zijn, die mogelijk significant groter zullen zijn dan eventuele extra kosten ten gevolge van bijvoorbeeld materiaalschaarste. Dus we kunnen ervan uitgaan dat windenergie ook in minder ideale omstandigheden concurrerend zal worden.

Offshore windenergie kost vooralsnog aanzienlijk meer dan onshore windenergie. Dat komt onder andere door de hogere installatie- en onderhoudskosten van windturbines op zee, die door hogere windsnelheden weliswaar meer elektriciteit genereren, maar voorlopig meer kosten dan windturbines op land. Ook voor offshore windenergie geldt echter dat de kosten zeer waarschijnlijk flink naar beneden kunnen gaan door ­bovengenoemde effecten.

Als we er bovendien rekening mee houden dat aan het uitstoten van broeikasgassen zoals CO2 een prijskaartje hangt, valt de balans duidelijk in het voordeel uit van windenergie, ook als die op land wordt geproduceerd. En dat zal vooral duidelijk worden als het uitstoten van broeikasgassen bij de huidige klimaat­onderhandelingen, die in 2015 tot een globaal klimaatverdrag moeten leiden, zwaarder wordt belast.'

Van der Zwaan vraagt Max Welling (hoogleraar machine learning, UvA): informatie uit ‘big data’ biedt veel voordelen, maar vormen de daaraan verbonden gevaren ook niet een van de grote uitdagingen voor de mensheid?

Deze rubriek verschijnt ook iedere zaterdag in de wetenschapsbijlage van Het Parool.
Lees meer over