Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Van fraude betichte bioloog krijgt bijval

Dirk Wolthekker,
24 maart 2014 - 15:30
De van wetenschappelijke fraude beschuldigde plantencelbioloog Pankaj Dhonukshe krijgt steeds meer steun. Deze conclusie trekt de Volkskrant op basis van een brief die een Weense onderzoeksgroep deze week schreef in een brief aan de Utrechtse rector magnificus. Daarin zeggen de wetenschappers dat er niets mis lijkt met een gewraakt artikel in Nature in 2008, terwijl dit artikel een centrale rol speelde in Dhonukshes veroordeling.

De universiteit bevestigde dit weekend tegenover de Volkskrant de ontvangst van de Oostenrijkse brief, maar wilde niet op de inhoud ingaan. Eerder dit jaar concludeerde de universiteit na lang, deels extern onderzoek dat de Indiaas-Nederlandse bioloog in enkele artikelen beeldmateriaal ontoelaatbaar en zonder verantwoording had gemanipuleerd. Vorige week trok Dhonukshe (39) op aandringen van de Universiteit Utrecht een derde artikel terug, over effecten van hormonen op de richting van plantengroei, in 2013 gepubliceerd in Nature. ‘Met gemengde gevoelens,’ aldus Dhonukshe in een verklaring.

Ontslagen
De verdachte plantenbioloog werkte tot 2013 in Utrecht en vertrok daarna naar Gent. Daar werd hij na klachten over beeldmateriaal in twee artikelen in Nature en Cell op staande voet ontslagen. Utrecht begon daarop een eigen onderzoek en concludeerde vorige maand dat Dhonukske systematisch fraude had gepleegd. Zijn medeauteurs, onder wie de Wageningse Spinozaprijswinnaar Ben Scheres, gingen vrijuit, zei de Utrechtse rector Bert van der Zwaan toen in interviews.

Los van de Weense interventie is ook de Universiteit Leiden in gesprek met de Utrechtse integriteitscommissie, bevestigt een Leidse woordvoerder. Inhoudelijk wil ze niet op de zaak ingaan. Daarbij zou het gaan om data en beeldmateriaal in een artikel uit 2010 in het tijdschrift Development. Die blijken niet door Dhonukshe aangeleverd, maar zouden afkomstig zijn uit de groep van de Leidse plantenonderzoeker Remko Offringa.

 Zie hier voor het hele artikel in de Volkskrant.