Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Louise Fresco machtigste vrouw in onderwijs en onderzoek

Dirk Wolthekker,
25 oktober 2011 - 10:26
Universiteitshoogleraar Louise Fresco is door het maandblad Opzij uitgekozen tot machtigste vrouw van Nederland in de categorie Onderwijs en wetenschap. Opzij stelt jaarlijks een Top-100 van machtige vrouwen samen, verdeeld over tien categorieën.

Hoogleraar economie Henriette Maassen van den Brink, die vorig jaar de lijst aanvoerde, staat dit jaar op plaats vijf. Hoogleraar psychologie Eveline Crone staat op plaats zes. Hoogleraar onderwijskunde en voorzitter van de Onderwijsraad Geert ten Dam staat op de negende plaats. De rij wordt gesloten door HvA-rector Jet Bussemaker. Zowel Ten Dam als Bussemaker zijn nieuw in de lijst. In de categorie Gezondheidszorg staat universiteitshoogleraar en voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning (wederom) op de eerste plaats.

Scala aan commissariaten en bestuursfuncties
Louise Fresco (1952) stond voorgaande jaren ook al in de top-100, maar toen in de categorie Openbaar bestuur. Omdat haar hoogleraarschap volgens Opzij haar hoofdfunctie is, hoort zij thuis in de categorie Onderwijs en wetenschap. Haar hoogleraarschap combineert zij met een indrukwekkende lijst invloedrijke commissariaten en bestuurslidmaatschappen bij onder meer de Rabobank, het Concertgebouworkest, het Scheepvaartmuseum en is ze lid van het dagelijks bestuur van de SER. Fresco is daarnaast columnist en romanschrijfster. Van 2000 tot 2006 was ze adjunct-directeur van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De jury zei over haar: ‘Zij behoort tot de hoogste top van de universitaire wereld. Ze profileert zich vooral in de wetenschap, maar ook in andere sectoren is zij door haar vele invloedrijke nevenfuncties machtig.’


Henriëtte Maassen van den Brink (1951), die zowel hoogleraar in Amsterdam als in Maastricht is, timmerde de laatste jaren behoorlijk aan de weg als coördinator van het Top Institute for Evidence Based Education (TIER). Vorig jaar stond ze nog op nummer 1 van de lijst, maar ze daalt naar vijf omdat ze volgens Opzij ‘niet meer zo naar buiten treedt met haar pleidooi voor evidence based onderwijs. Daardoor is ze minder beeldbepalend dan voorheen, al heeft ze nog steeds invloed op beleid’. Ze heeft een tweewekelijkse column in Het Financieele Dagblad en was in het verleden columnist van Folia.


Jet Bussemaker (1961) stijgt pijlsnel in de wereld van onderwijs en onderzoek sinds ze rector van de HvA is en lid van het gezamenlijke College van Bestuur van UvA en HvA. Zij richt zich op het onderwijs en het in opkomst zijnde onderzoek binnen de hogeschool. Met Dymph van den Boom als rector van de UvA heeft de gezamenlijke UvA-HvA-instelling nu als enige twee vrouwelijke rectores. ‘Felheid, dossierkennis en idealisme maken haar volgens kenners zeer geschikt voor deze functie, te midden van de grote ego’s in de academische wereld en de na-ijlende effecten van de fusieperikelen van UvA en HvA,’ citeert de jury Het Parool. Bussemaker was eerder staatssecretaris van VWS en is sinds najaar 2010 kroonlid van de SER.