Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Joep Lange krijgt postuum naar hem genoemd instituut en leerstoel

Dirk Wolthekker,
16 juli 2015 - 11:03
Betreft
Deel op
De vorig jaar bij vlucht MH-17 omgekomen hoogleraar infectieziekten Joep Lange krijgt postuum een naar hem genoemd instituut. Het Joep Lange-Instituut gaat zich inzetten voor goede gezondheidszorg voor de allerarmste mensen in ontwikkelingslanden.

Joep Lange (1954-2014) was een wereldberoemd hiv/aids-wetenschapper en –activist en een van de eersten die experimenteerde met hiv-remmende cocktails van medicijnen. Hij was vorig jaar met zijn partner Jacqueline van Tongeren op weg naar een aidsconferentie in Melbourne toen het vliegtuig crashte. Om hem te eren heeft de stichting PharmAcces, waarvan Lange in 2000 de oprichter was, een instituut naar hem genoemd en daarbij de Joep Lange-leerstoel ingesteld. Het instituut wordt eind dit jaar opgericht, de leerstoel wordt gevestigd aan de UvA/AMC.

Het initiatief voor het instituut is genomen door Onno Schellekens van PharmAcces. Hij vertelde deze week in Nieuwsuur: ‘Het nieuwe instituut is gericht op het verleggen van grenzen in de zorg, met name in de derde wereld.’ De leerstoel zal volgens Schellekens bekleed worden door de besten op Joep Langes vakgebied. ‘De leerstoel zal bekleed worden door voormalige collega’s van Joep: topwetenschappers uit de VS, Europa, Azië en Afrika, gecombineerd met aanstormend talent.’

Billl Clinton
Lange werkte vanaf het begin van zijn onderzoek naar hiv/aids nauw samen met Clinton Health Initiative om aidsbehandelingen in Afrika mogelijk te maken. Voormalig president van de VS Bill Clinton heeft een videoboodschap ingesproken, waarin hij Lange roemt om diens grote inzet voor de bestrijding van hiv/aids:

‘Joep en zijn team bij PharmAccess (…) zorgden voor een dramatische toename in hiv/aids behandelingen (…) in een tijd dat de meeste mensen dachten dat dat onmogelijk was. Dankzij Joeps visie en onvermoeibare inzet hebben aidsbehandelingen inmiddels miljoenen levens gered, in Afrika en de rest van de wereld. Dit geeft ons de hoop dat aids op een dag iets van het verleden zal zijn en dat alle mensen, waar ze ook geboren worden, ooit allemaal toegang zullen hebben tot goede gezondheidszorg.’


Lees meer over