Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

HvA’ers grijpen naast prijzen op de hackatrain

Willem van Ewijk,
16 juli 2015 - 13:34
De twee teams van de Hogeschool van Amsterdam die meereden op de hackatrain, zijn niet genomineerd om hun app onder begeleiding van Microsoft verder uit te werken en dit najaar aan de Nederlandse Spoorwegen te presenteren. Dat bleek donderdagochtend, toen de jury de drie genomineerde teams bekendmaakte. Organisator en jurylid Amal Whyte zei wel ‘onder de indruk te zijn’ van de ideeën van de HvA’ers.

Tech Open Air
Op de hackatrain streden veertien teams op weg naar het Tech Open Air festival in Berlijn erom wie de beste app kon maken om treinreizen gemakkelijk te maken. De NS had een coupé ter beschikking gesteld aan de hackers.

De ideeën moesten toegevoegde waarde hebben voor de treinreizigers, technisch uitvoerbaar zijn en ook commercieel interessant zijn. Het initiatief kwam tot stand in samenwerking met de NS, IT-consultancybedrijf Ordina en het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) – een samenwerkingsverband tussen de HvA, de hogeschool Inholland en de Hogeschool voor de Kunsten.

Storrytelling
‘Het HvA-medewerkersteam was het bijna geworden. We hadden ze op de voorlopige lijst staan,' zegt organisator Whyte. De onderzoekers van het MediaLAB – Tamara Pinos Cisneros, Loes Bogers en Felipe Escobar Vega – wilden een zogenaamd Storytelling-platform creeëren, een digitale ontmoetingsplaats waarop treinreizigers hun positieve reiservaringen met elkaar konden delen. Door het verzamelen van mooie verhalen wilden de HvA'ers een tegenwicht bieden aan de reizigers die alleen maar over hun ergernissen vertelden.

Het Tech Open Air festival in Berlijn Het Tech Open Air festival in Berlijn

‘Prachtig,’ zegt Whyte, ‘maar ze waren het moderator-gedeelte vergeten. Althans, ze hadden het niet in het plan opgenomen.’ Als de app bedoeld is om het gemopper over treinreizen tegen te gaan, ‘dan moet er wel een manier zijn om de negatieve verhalen van mopperaars buiten de deur te houden,’ als de Whyte en haar medejuryleden.

De app van HvA-studenten Mats de Swart, Manish Kakkar en Avans-student Nick van Breda heette ‘Cityspotter’. Daarmee moest het passagiers makkelijker worden gemaakt om tijdens hun reis tussenstops te maken om leuke dingen te doen. Maar volgens de jury heeft een groot deel van de treinreizigers hier niet zo veel aan: ‘Tachtig procent van de reizigers rijdt iedere dag hetzelfde traject, van huis naar werk of van huis naar studie. Ik denk niet dat ze dan tijd over hebben om een tussenstop te maken,’ aldus Whyte. Whyte ziet wel mogelijkheden om de app uit te werken voor vakantiegangers, die hem kunnen gebruiken als digitale reisgids.

Genomineerd zijn een app waarmee reizigers lokaal nieuws kunnen bekijken uit de steden waar ze langsrijden, een app waarmee reizigers een auto kunnen huren op de plek van bestemming, en een app waarmee reizigers hun telefoon zo kunnen instellen dat hij op stil gaat zodra ze in een stiltecoupé zitten, of waarmee het dataverbruik wordt uitgeschakeld zodra ze de landsgrens overgaan. Eind september kiest de NS het winnende team. De teamleden worden beloond met een Europese treinticket.

Hackers aan het werk in de hackatrain Hackers aan het werk in de hackatrain op weg naar Berlijn, afgelopen dinsdag Foto: hackatrain
Lees meer over