Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Geen promotierecht Nederlandse hogescholen

Dirk Wolthekker,
4 april 2014 - 06:31
De Duitse Fachhochschulen krijgen het ius promovendi, het recht tot het doen promoveren van studenten. Deze praktijkgerichte hogescholen, vergelijkbaar met het Nederlandse hbo, hoeven hun promovendi nu niet meer te laten promoveren bij een ‘echte’ universiteit, maar mogen het voortaan zelf doen. Minister Bussemaker van OCW is niet van plan het Duitse voorbeeld te volgen.

Aan de Duitse universiteiten is veel commotie ontstaan over het verlenen van het promotierecht aan de Fachhochschulen. De universiteiten vrezen dat hun identiteit op deze manier ter discussie wordt gesteld of zelfs wordt afgenomen. ‘Dit is weer een stap op weg naar het wegslijten van de universiteit als institutie,’ zei de directeur van de Duitse vereniging van wetenschappelijk personeel Michael Hartmer in de conservatieve  Frankfurter Allgemeine Zeitung (zie hier). Daarbij komt volgens hem dat de Duitse hbo-sector steeds vaker de term ‘Fachhochschule’ (hbo) inruilt voor ‘Hochschule’ (universiteit). Iets vergelijkbaars is in Nederland ook al langere tijd gaande: veel hbo-instellingen noemen zich – met name in het buitenland  - ‘University of Applied Sciences’. Ook de HvA doet dit.

Maar waar men er in Duitsland voor heeft gekozen de Fachhochschulen dan ook maar het promotierecht toe te kennen, laat Bussemaker in Nederland alles bij het oude: hogescholen krijgen van haar niet het ius promovendi. Daarvoor hecht ze te veel aan het karakter van de wetenschap, laat ze weten. Bussemaker: ‘Vier jaar geleden – met de invoering van de Wet versterking besturing, een wijziging op de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek – is het promotierecht juist beperkt tot alleen de bekostigde universiteiten. Dit vanwege het belang van een wetenschappelijke onderzoeksomgeving.’