Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De UvA kent eredoctoraten toe aan ruimtevaarder André Kuipers en de Indiase ondernemer Ratan Naval Tata. Kuipers wordt onderscheiden voor het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek en het samenbrengen van wetenschappelijke disciplines. Tata ontvangt het eredoctoraat voor het laten samengaan van economische groei met een uitgebreid corporate social responsibility-programma. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de dies natalis van de universiteit op 8 januari.

Kuipers heeft op zijn recente ruimtemissie onderzoek gedaan naar het evenwichtsorgaan onder omstandigheden van gewichtsloosheid, een wetenschapsgebied behorend tot de keel-, neus- en oorheelkunde. Daarnaast heeft hij in zijn werk wetenschappelijke disciplines als (micro)biologie, geneeskunde, natuurkunde, technologie en educatie bij elkaar gebracht. Kuipers heeft ook een bijdrage geleverd in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek, in het bijzonder kinderen en jongeren. Zo werkte hij in het project ‘Seeds in Space’ samen met Nederlandse basisschoolleerlingen om de resultaten van plantengroei in de ruimte te vergelijken met die op aarde.

Astronaut Kuipers (1958), aan de UvA opgeleid tot medicus, is sinds 1991 betrokken bij de fysiologische experimenten voor de ruimtemissies van het European Space Agency (ESA). Nadat hij in 2002 de astronautentraining van ESA volgde, maakte hij in 2004 zijn eerste ruimtevlucht. Eind 2011 vertrok Kuipers voor de tweede keer naar de ruimte. Tijdens deze missie, genaamd PromISSe, voerde hij meer dan vijftig ESA-experimenten uit in het internationale ruimtestation ISS. Op 1 juli 2012 keerde hij terug naar de aarde.

Emancipatie

Ratan Tata (1937) is voorzitter van Tata & Sons en van de Tata Group. Ratan Tata’s benoeming in 1991 tot voorzitter van de Tata Group viel samen met de liberalisering van de Indiase economie. Om te kunnen concurreren op de wereldmarkt veranderde Ratan Tata het concern van een losse verzameling bedrijven naar een hechte groep met een eenduidige structuur en strategie. Onder zijn leiding werd veel geïnvesteerd in research and development, innovatie en high tech. Het 'dna' van Tata is onder Ratan Tata onveranderd gebleven: het bedrijf doet veel om naast economische ontwikkeling ook sociale ontwikkeling te stimuleren en de bevolking van India verder te emanciperen.

Tata wordt dikwijls geportretteerd en bestudeerd in de wetenschappelijke literatuur. Alleen al in de Harvard Business Case Series zijn meer dan vijfentwintig casestudies verschenen die verschillende aspecten van de transformatie van Tata en de Tata-bedrijven sinds 1991 beschrijven.
Lees meer over