Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Sustainable University Award 2011 is gisteren in het gebouw van Mediamatic aan de Vijzelstraat toegekend aan Energie uit onverwachte hoek. De jury reikte ook een tweede en een derde prijs uit omdat ze 'niet bij één idee dachten: wauw dit is het’, aldus juryvoorzitter Louise Fresco.

Het winnende idee, gepresenteerd door projectleider Theo van Lieshout, behelst de verkoeling van ruimtes door het uitstralen van warmte. Met behulp van een huis-tuin-en-keuken-experiment lichtte hij toe hoe warmte-uitstraling werkt. Wanneer je een vaas bekleedt met aluminiumfolie is de temperatuur in die vaas kouder dan de temperatuur buiten die vaas. Van dat koudeverschil wil van Lieshout gebruikmaken om ruimtes te verkoelen.

Volgens Van Lieshout zijn hij en zijn projectgroep van zes UvA- en zestien HvA-studenten de eersten die op het idee zijn gekomen om deze vorm van energie bruikbaar te maken. De jury vond zijn idee dan ook creatief, innovatief en nieuw. Aan de uitwerking moest volgens Fresco nog wel het een en ander gebeuren. De prijs bestaat uit ondersteuning bij het indienen van een subsidieaanvraag voor verder onderzoek en de belofte van het College van Bestuur (CvB) om het idee toe te passen bij het volgende nieuwbouwproject.

Rian Verpalen, medewerker Facility Services aan de UvA, sleepte de tweede prijs in de wacht met haar idee het CvB van een elektrische dienstauto te voorzien. Volgens de jury zou dit idee zeker bewustzijn op het gebied van duurzaamheid kunnen creëren maar was er één klein probleem. ‘Het CvB beschikt niet over een eigen dienstauto. Dit wordt uitbesteed,’ zei Fresco. Maar het CvB is wel bereid om over te stappen op elektrisch vervoer en wil hierover met Verpalen in gesprek gaan.

De derde prijs ging naar Martijn Bekker, onderzoeker bij  het Swammerdam Institute for Life Sciences,  die voorstelde om naast papier ook plastic te recyclen. Een idee dat volgens hem makkelijk gerealiseerd zou kunnen worden door afvalbakken voor plastic naast papierbakken te plaatsen. Dekker rekende uit dat dit 8 ton CO2 kan besparen op jaarbasis. De jury noemde zijn idee haalbaar, concreet en het zou ook bewustzijn creëren maar het was niet heel vernieuwend. Dekker is uitgenodigd om verder te praten over zijn idee tijdens de vergadering van de commissie Durf, een platform om de bedrijfsvoering van de UvA en HvA te verduurzamen.

De prijsuitreiking werd georganiseerd door de Commissie Duurzaamheid van de UvA en de HvA en is bedoeld om de universiteit duurzamer te maken.