Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

‘Drieprocentregel slaat nergens op’

Yannick Fritschy,
31 oktober 2014 - 17:19
De drieprocentregel die de Europese Commissie heeft geïntroduceerd, slaat in de huidige vorm nergens op. Dat stelde de Amerikaanse hoogleraar economie Larry Summers vandaag tijdens Room for Discussion, het wekelijkse discussieplatform in de centrale hal van het economiegebouw op het Roeterseiland.

Met Summers had het organiserend comité een internationaal bekende grootheid binnengehaald. Hij was van 1999 tot 2001 minister van Financiën onder de toenmalige president Bill Clinton en van 2009 tot 2010 een van de belangrijkste adviseurs van de huidige president Barack Obama. Een typerend verschil tussen de twee presidenten was volgens Summers dat Clinton altijd te laat was bij vergaderingen en Obama altijd te vroeg.

Zorgen
De toon werd serieuzer toen het gesprek over de huidige economische situatie ging. Summers maakt zich zorgen, omdat er te weinig grote investeringen plaatsvinden. Dat terwijl een mindere periode volgens de econoom juist ideaal is om grote veranderingen door te voeren, zoals het vervangen van kolencentrales.

De geforceerde bezuinigingen werken volgens Summers averechts. Dat leidde tot zijn ferme statement over de Europese begrotingsnorm van drie procent, die hij aanduidde als ‘making no sense’. Op dat punt moest Summers dan ook toegeven dat de Fransen er goed aan doen zich niets aan te trekken van de drieprocentregel. Hij haastte zich wel daaraan toe te voegen dat er ook een hoop mis is met het economische beleid van de Franse regering.

Ook over online onderwijs had Summers een duidelijk standpunt. Volgens hem is onderwijs met een kleine groep en een goede leraar ideaal, maar aangezien dat lang niet altijd haalbaar is moeten we toch inzetten op online lessen. Die bieden bovendien veel extra mogelijkheden zoals het terugkijken van stukjes college, wat individueel op maat gesneden onderwijs bevordert. Tot slot had Summers nog drie adviezen aan Nederlandse studenten: wees onderscheidend, relativeer niet te veel en probeer niet alles tegelijk te doen.

Thomas Piketty
Volgende week donderdag heeft Room for Discussion wederom een grote naam te gast, namelijk de Franse econoom Thomas Piketty, wiens bestseller Capital in the Twenty-First Century onlangs in Nederland is uitgebracht. Summers mocht een vraag formuleren aan Piketty, maar maakte vooral een sneer naar ons land. De Amerikaan wilde namelijk weten hoe de Fransman dacht over belastingparadijzen zoals Nederland.