Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Donkere materie-pioniers spreken in Koepelkerk

Yannick Fritschy,
21 juni 2014 - 08:26
Betreft
Deel op
Het leeuwendeel van het heelal bestaat uit iets waarvan we geen idee hebben wat het is. Natuurkundigen hopen dat daar de komende jaren verandering in komt. Zondag vertellen acht internationale toponderzoekers tijdens een symposium in de Koepelkerk over de geschiedenis en toekomst van de jacht op de mysterieuze donkere materie.

De organisatie van het symposium is in handen van de UvA-hoogleraren Gianfranco Bertone en Jeroen van Dongen. Bertone opent het evenement met een algemene introductie over donkere materie. Volgens hem is het symposium met name speciaal omdat enkele natuurkundige grootheden aanwezig zijn. ‘Het bestaan van donkere materie is een van de grootste natuurkundige ontdekkingen uit de twintigsee eeuw. Dat je enkele pioniers van het vakgebied zondag kunt horen spreken is uniek,’ zegt Bertone. Een van die pioniers is Jim Peebles, een Amerikaanse kosmoloog die in 1974 als eerste opperde dat het heelal gevuld is met donkere materie.

In de middag is het vizier gericht op de toekomst van het onderzoek naar donkere materie. Onderzoeksleiders vertellen hoe ze binnenkort denken een glimp op te vangen van de alomtegenwoordige deeltjes. Dat doen ze door met reusachtige telescopen naar het heelal te kijken, maar ook door te proberen om zelf met deeltjesversnellers deeltjes te maken die de donkere materie zouden kunnen verklaren.

WIMP’s
‘De komende vijf tot tien jaar komen we sowieso te weten of zogeheten WIMP’s (Weakly Interacting Massive Particles) wel of niet bestaan,’ zegt Bertone. ‘Die deeltjes vormen momenteel de topkandidaat voor donkere materie. Als ze blijken te bestaan, leidt dat een nieuwe ‘gouden eeuw’ voor de natuurkunde in.’

Volgens Bertone is het symposium niet alleen voor natuurkundigen interessant. ‘We hebben expliciet gevraagd aan de sprekers om hun verhaal voor een breed publiek toegankelijk te maken,’ zegt hij. ‘Studenten aan het begin van hun studie en andere geïnteresseerden moeten het ook kunnen begrijpen.’

Het symposium in de Koepelkerk vindt zondag plaats van 9.00 tot 16.30 uur. Kaartjes kosten 15 euro en kunnen op de website worden besteld.
Lees meer over