Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

'Dam tot Damloop levert miljoenen op'

Daniël Rommens,
24 november 2014 - 06:46
De Dam tot Damloop levert de maatschappij miljoenen euro's op. Dat concluderen twee onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die een maatschappelijke kosten-batenanalyse van het grootste Nederlandse hardloopevenement maakten.

Michiel de Nooij en Peter Horsselenberg, onderzoekers van het Centre for Applied Research on Economics & Management (Carem) van de HvA, namen drie grootschalige enquêtes af onder lopers en bezoekers van de Damloop en bewoners van Amsterdam. Daaruit bleek dat het hardloopevenement de regio Amsterdam economisch bekeken 982 duizend euro oplevert. Daarnaast is de maatschappelijke opbrengst van de Damloop ruim 3,3 miljoen euro. Die opbrengst bestaat uit meer dan alleen de direct meetbare uitgaven van de deelnemers en de bezoekers van het evenement.

Gezondheidswinst
Sportevenementen die subsidie krijgen van de overheid moeten bewijzen dat ze een economische impact hebben. Michiel de Nooij denkt dat er breder gekeken moet worden dan alleen de economische opbrengsten. Uit een onderzoek van HvA-lector Marije Baart de la Faille blijkt onder andere dat een groot deel van de sporters in de periode rond de Damloop gezonder leeft. De onderzoekers rekenden dit soort effecten om in levensjaren en besparingen in de gezondheidszorg. Zij kwamen uit op een gezondheidswinst van 647.639 euro. 'De zachte, niet-markteffecten van een sportevenement blijken nog belangrijker dan de harde financiële waarden,' aldus Peter Horsselenberg.

Geen overlast
De Nooij en Horsselenberg ondervroegen ook een inwonerspanel uit Amsterdam. Van hen zegt 82 procent weinig tot geen overlast te ervaren van de Damloop. 'De inwoners vinden het belangrijk dat het evenement in de stad wordt gehouden,' aldus de onderzoekers. Het lukte niet om de inwoners van Zaandam dezelfde vragen te stellen. 'Dat is jammer, want mogelijk kijken Zaandammers anders tegen de overlast van zo'n evenement aan dan Amsterdammers,' vertelt De Nooij. 'Er was in Zaandam geen geschikt bewonerspanel, waardoor het veel meer werk geweest zou zijn. Je kunt niet alles in één keer doen.'
Lees meer over