Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

150.000 euro subsidie voor HvA-topsportsoftware

Stephan Vegelien,
19 december 2014 - 15:41
Bewegingswetenschapper Mathijs Hofmijster (VU/HvA) heeft van Technologiestichting STW een subsidie gekregen van 150.000 euro voor de ontwikkeling van een softwareplatform dat sporters direct feedback kan geven over hun prestaties.

Eigenlijk werkt zijn Smartview al, maar op dit moment hangt hij nog met ‘plakband en nietjes’ aan elkaar, vertelt Hofmijster. Afgelopen jaar ontwikkelde zijn onderzoekgroep een systeem van sensoren waarmee ze via een Android-telefoon roeiers onmiddellijk op de hoogte kunnen houden van hun prestaties.

Met het geld van STW gaat Hofmijster, in samenwerking met diergeneeskundige en paardexpert Wim Back van de Universiteit Utrecht en schaatswetenschapper Jos de Koning (Vrije Universiteit) die met een soortgelijk project bezig waren, het plakband en ducttape-apparaat omzetten in een ‘gelikt product’. In eerste instantie is het platform gemaakt voor drie sporten: paardrijden, roeien en schaatsen. Het is de bedoeling dat de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro echt wat aan het platform hebben. Met de beurs van STW gaan de onderzoekers de markt op om het programma open te stellen voor meerdere sporten.

Handen vrij
Momenteel werken de onderzoekers aan een pilot. De boot, het paard of de schaatser, worden daarbij voorzien van allerlei sensoren. ‘De complexe sensordata die daaruit komt zijn op het eerste gezicht betekenisloos. Het softwareplatform dat wij ontwikkelen interpreteert die data en zet deze om in cijfers of kleurtjes die sporters begrijpen. Die willen we vervolgens uitzetten naar projectieapparaten als een smartwatch of Google Glass.’

Dat is handig, want dan leren sporters niet alleen achteraf van hun prestaties, maar tijdens het sporten. En helemaal handig als deze prestaties rechtstreeks op het scherm te zien zijn van een Google Glass bril of een bril als de skibril van Recon. ‘Zo hebben sporters hun handen vrij en hebben ze gegevens over hun prestaties altijd in beeld.' De bedoeling is dat Nederlandse toproeiers er vanaf het eerste kwartaal van 2015 dagelijks mee gaan trainen.

Lectoraat
Hofmijster gaat binnenkort bovendien een nieuw lectoraat Sportprestatie en Innovatie opzetten bij het domein Bewegen, Sport en Voeding, waarin dit project uitgebreid de ruimte krijgt. Voor het vermarkten van het platform krijgt hij expertise van andere domeinen van de HvA. ‘Wat dat betreft ben ik een typische wetenschapper, van de markt weet ik niet zo veel af.'