Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deel je met je medestudenten één huurwoning? Als het aan wethouder Freek Ossel ligt wordt dat binnenkort onmogelijk. Ossel wil strenger optreden tegen ‘woningdelers’; volwassenen die met drie of meer personen één huurwoning in de vrije sector bezetten. Daarmee zouden duizenden Amsterdammers, waaronder vooral studenten en starters, hun huis verliezen.

Volgens de website van maandblad Quote heeft Ossel onlangs opgeroepen de regels over het woningdelen strenger na te leven. Officieel is het al veel langer verboden met meer dan twee volwassenen een woning te huren in de vrije sector. Volgens de regels van de Amsterdamse woningverordening zijn de huurwoningen immers bedoeld voor één huishouden dat maximaal bestaat uit twee personen, eventueel met kinderen. Tot nog toe trad de gemeente vanwege de hoge woningnood echter niet op tegen de woningdelers.

De VVD-fractie in de gemeenteraad zou de noodklok inmiddels al hebben geluid. Raadslid Daniel van der Ree liet aan Quote weten verbolgen te zijn over het voornemen. Volgens hem moet de definitie van 'huishouden' sowieso aangepast worden, zodat ook 'moderne samenlevingsvormen' er onder vallen.

Tekort
Ook studentenvakbond Asva reageert verontwaardigd op het plan van Ossel. Vicevoorzitter Annick Leeuwenberg noemt het voornemen ‘desastreus’. Volgens haar zouden door het aanpakken van woningdelen vooral studenten getroffen worden. ‘Er is op dit moment al een tekort van negenduizend woningen voor studenten. Vanwege de crisis is het al ontzettend lastig daar iets aan te doen. Om studenten op dit moment ook nog eens uit hun huis te zetten zou een grof schandaal zijn.’

Een woordvoerder van Ossel heeft aan AT5 inmiddels laten weten niks van de kwestie af te weten. Volgens hem zal de gemeente alleen optreden tegen excessen. Of studenten binnenkort nu wel of niet moeten vrezen voor hun woning; volgens Leeuwenberg is het überhaupt ‘schandalig’ dat Ossel de kwestie op deze manier ter tafel brengt. ‘Hij zal wel hebben willen reageren op berichtgeving over huisjesmelkers. Maar het gaat hier niet om schimmige situaties waarbij veel te veel mensen op elkaar gepropt in een bouwval wonen. Hiermee pak je juist de studenten en starters die een stad goed kan gebruiken.’