Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De UvA heeft verkeerd gehandeld door een groep studenten die een tweede studie volgt duizenden euro’s extra collegegeld in rekening te brengen omdat zij inmiddels zijn uitgelopen.

Dat zei advocaat Maarten Kalkwiek dinsdagavond tijdens een door studentenbond Asva georganiseerde bijeenkomst op het Roeterseilandcomplex voor gedupeerde studenten. ‘Het is geen kwestie van hoe het gelijk wordt gehaald, maar wanneer het gelijk wordt gehaald,’ aldus de advocaat, die gespecialiseerd is in onderwijsrecht. De studentenbond overweegt juridische stappen te nemen.

Het gaat om studenten die voor dit studiejaar zijn begonnen aan een tweede bachelor of master en inmiddels zijn uitgelopen. Met ingang van dit jaar geldt voor de tweede studie niet het wettelijke collegegeld, maar het hogere instellingscollegegeld. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 10.000 euro. Tenminste dertig studenten hebben een hogere rekening gekregen, terwijl hen eerder was verzekerd dat ze konden blijven studeren voor het normale collegegeldtarief van 1700 euro.

Daar kan een studente communicatiewetenschap bij worden opgeteld, die liever anoniem blijft. In september moest zij nog het reguliere tarief betalen van 1700 euro betalen, afgelopen maand kwamen daar duizenden euro’s bij. Een andere studente zei tijdens de bijeenkomst te vrezen dat ze de mail nog zou krijgen. Kalkwiek wees de studenten erop dat zij hoe dan ook bezwaar moeten maken en daarna collectief een vuist kunnen maken.

De UvA zegt dat zij studenten altijd voorgehouden hebben dat het instellingscollegegeld onderwerp van politiek debat was en beroept zich op de zorgplicht van studenten. Zij zijn volgens de universiteit zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van informatie. Volgens Kalkwiek is dat onzin en heeft de minister universiteiten en hogescholen er verscheidene malen op gewezen dat zij studenten juiste informatie tijdig moeten verschaffen.

Asva-voorzitter Eline Peters noemt het handelen van de UvA ‘onfatsoenlijk’ en dringt ondertussen aan op een ‘generaal pardon’. Studenten kunnen volgens haar nog altijd contact opnemen met Asva rechtshulp.