Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Studenten HvA en UvA winnen scriptieprijs Slow Food Nederland

Stephan Vegelien,
19 januari 2015 - 17:54
HvA-studenten voeding & diëtetiek Lisa Arkenbout en Katharina Prause en UvA-studente Brita Trapman (International Relations) hebben de Jan Wolf Scriptieprijs gewonnen voor hun bachelor- en masterscriptie. Naast een oorkonde wonnen de studentes 500 euro.

Arkenhout en Prause inventariseerden voor hun bachelorscriptie (pdf) regionale initatieven om de voedselketen te verkorten met lokale producten. Zij interviewden ondernemers die hun producten direct aan de consument verkopen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een supermarkt. Voorbeelden zijn boerderijwinkels, zelfpluktuinen en verkoop op evenementen. Arkenhout en Prause onderzochten welke factoren een rol spelen bij het slagen van deze intiatieven en hoe deze beweging van regionale initiatieven kan groeien. Zij concludeerden dat regionale initiatieven vooral moeten werken aan hun logistiek en hun marketing, om zo een bredere doelgroep te bereiken.

Naast een gezamelijke scriptie houden de twee een blog bij over voedsel. Hierin omschrijven zij uitgebreid hoe de avond in elkaar stak. Naast een mooie prijs genoten de winnaars van een uitgebreide maaltijd met Braambrugse big. Ook beginnen de twee aan een gezamelijke vervolgstudie aan de Wageningen Universiteit.

Visserij
In haar scriptie concludeert Brita Trapman dat kleinschalige visserij steeds meer voet aan de grond krijgt in de Verenigde Naties ten opzichte van industriële visserij. Trapman had niet gedacht dat ze ooit over visserij zou schrijven voor haar studie, maar een gekke stap is het niet, schrijft ze in de inleiding van haar scriptie. Haar grootvader groeide op in een vissersdorp in Noorwegen en werd later diplomaat in Duitsland om zo de visserijbelangen van Noorwegen te vertegenwoordigen.

De scriptieprijs wordt uitgegeven door de organisatie Slow Food Nederland, ter herinnering aan haar eerste voorzitter Jan Wolf. Sinds 2009 wordt de prijs jaarlijks toegekend aan de auteurs van de bachelor- en masterscriptie die volgens de jury de beste bijdrage leveren aan de kennisopbouw rond ‘lekker, puur en eerlijk voedsel’ en daarmee aan het gedachtegoed van Slow Food.