Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Rechter beslist in juli over invoering langstudeersboete

Jeff Pinkster,
22 mei 2012 - 12:51
Nog voor het einde van het studiejaar wordt duidelijk of studenten die vertraging oplopen voortaan meer dan 3000 euro extra collegegeld moeten betalen.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bekendgemaakt. Uiterlijk 25 juli wordt duidelijk of invoering van de langstudeerdersboete rechtmatig is of niet. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) daagden de staat gisteren voor de rechter omdat ze vinden dat de maatregel de toegang tot het hoger onderwijs in gevaar brengt.

Met ingang van komend studiejaar wordt een boete van 3063 euro opgelegd aan studenten die langer dan één extra jaar over hun bachelor- of masterstudie doen. Maar daarbij is volgens de studentenorganisatie geen rekening gehouden met deeltijdstudenten en studenten die door ziekte vertraging oplopen. Ook zou niet zijn gekeken naar zwaardere studies. De wet die is geïnitieerd door staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs is al goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

De advocaat van de studentenorganisatie betoogde dat de staatssecretaris de spelregels tijdens het spel heeft veranderd. Studenten die nu al studeren konden eerder niet weten dat ze in het geval van vertraging een boete zouden moeten gaan betalen. Studenten hadden daardoor andere keuzes kunnen maken. Zo is er een groep studenten die nu hoe dan ook vertraging oploopt doordat ze een jaar in een verenigingsbestuur hebben gezeten. Deeltijdstudenten zouden per definitie langer over hun studie doen omdat ze het combineren met werk.

Voor deze laatste groep maakte staatssecretaris Zijlstra in maart een uitzondering. Deze groep studenten kan beroepen op een speciaal fonds. Tot 2017 krijgen hbo-instellingen en universiteiten hiervoor jaarlijks 10 miljoen extra. Vanaf dat jaar verandert de manier waarop deeltijdstudies worden gefinancierd. Voor deze studies gelden dan ook andere regels.
Lees meer over