Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Rechtenstudenten richten studentenpartij OpRecht op

Dirk Wolthekker,
24 maart 2015 - 13:58
De tijd van de UvA-brede studentenpartijen lijkt voorbij. Ook de rechtenfaculteit heeft nu een eigen studentenpartij: OpRecht. Daarmee zijn op alle faculteiten, met uitzondering van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen, facultaire partijen actief.

Na Sefa (FEB), Lief (FNWI), Tof (FGw), ActaAnders (Acta) en MFAS (AMC) heeft nu ook de rechtenfaculteit een specifiek facultaire studentenpartij die mee gaat doen aan de studentenraadsverkiezingen in mei. Vierdejaars rechtenstudent Stefan Wirken, tot nu toe lid van UvASociaal en namens die partij afgevaardigde in de centrale studentenraad, heeft met vier andere studenten studentenpartij OpRecht opgericht. OpRecht zal alleen meedoen aan de verkiezing van een facultaire studentenraad en niet aan de directe verkiezing voor de centrale studentenraad.

Stefan Wirken, een van de oprichters van studentenpartij OpRecht. Stefan Wirken, een van de oprichters van studentenpartij OpRecht.

‘De huidige UvA-brede partijen hebben te algemene standpunten omdat ze op alle faculteiten meedoen,’ zegt Wirken. ‘Daarom doen we alleen mee aan de facultaire verkiezingen. De grote partijen Mei en UvASociaal onderscheiden zich in de praktijk van het raadswerk bovendien nauwelijks van elkaar. De verschillen worden benadrukt in de week voor de verkiezingen, maar eenmaal in de raden zie je die verschillen niet meer.’ Dat heeft ertoe geleid dat Wirken samen met Tijs van Tatenhove (UvASociaal), Lucas Wolthuis-Scheeres (UvASociaal), Lodewijk van Eeden (partijloos) en Lindsey Huberts (Mei) OpRecht heeft opgericht.

Referenda
Bovendien zijn de partijen volgens Wirken alleen zichtbaar in verkiezingstijd en daarna niet meer. ‘Dat gaat OpRecht anders doen. Wij willen democratisering vormgeven door studenten het hele jaar te betrekken bij het beleid en besluiten die voorliggen. Dat kan eventueel met behulp van referenda op belangrijke ingrijpende zaken, bijvoorbeeld bij het eventueel invoeren van de faculteitsraad. We zijn er nog niet uit of we zo’n raad willen, maar staan open voor een verkennend onderzoek daarnaar.’ Wirken zegt zich ook te ergeren aan het ‘toenemende paternalisme en de verschoolsing op de faculteit. Het gevoel ontstaat dat je aan de hand door de studie wordt geleid en dat is niet goed.’

Waar gaat partij OpRecht zich voor inzetten? Wirken: ‘We willen ons in ieder geval hard maken voor een eerlijker allocatiemodel. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) krijgt nu het minste geld van alle faculteiten en moet het meeste bezuinigen. Dit heeft geleid tot het stopzetten van promotieplaatsen, het afschaffen van de deeltijdopleiding en het voorstel om de geldigheidsduur van tentamens van tien tot vier jaar te beperken. Met name dat laatste punt zijn wij mordicus tegen.’

Systeemprobleem
OpRecht LogoRechtenstudent Sam Quax, namens partij Mei vorig jaar nog voorzitter van de centrale studentenraad, herkent wel iets in de kritiek op de bestaande UvA-brede partijen. ‘Het is een systeemprobleem,’ zegt hij. ‘Er wordt gedaan of de UvA-brede partijen echte politieke partijen zijn, maar dat is niet zo. Er wordt de indruk van een politiek spel gewekt, maar je kunt in de raden heel moeilijk politiek maken en als een partij een eigen smoel hebben. Je moet met elkaar opkomen voor de belangen van studenten, zeker zo lang de studentenraden weinig (instemmings)rechten hebben. Als die rechten worden uitgebreid zou het kunnen dat het studentenraadswerk ook politieker wordt. De medezeggenschap heeft jarenlang met een tekort aan bevoegdheden moeten werken. Dat kan met de voorgestelde hervormingen veranderen. Gecombineerd met een nieuwe partij lijkt me dit een goede zaak.’

De studentenraadsverkiezingen vinden dit jaar plaats van 7 tot en met 13 mei. De kandidaatstelling vindt plaats in de week van 7 april. Zie hier voor het tijdspad. OpRecht heeft nog geen website, maar is te bereiken via oprecht.fdr@gmail.com.