Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'Onmogelijke toets' bij decentrale selectie geneeskunde

Dirk Wolthekker,
16 juli 2012 - 07:30
Aankomende geneeskundestudenten die meedoen aan de decentrale selectie van geneeskundestudenten kunnen nu hun ervaringen daarmee kwijt op een nieuwe, door henzelf gelanceerde website. Wie dokter wil worden kan maar beter zorgen vrijwilligerswerk in een ziekenhuis te hebben gedaan of wat uren pillen te hebben gedraaid in een apotheek.

‘Ik zou iedereen die op dit moment in 6 vwo zit aanraden niet mee te doen met de decentrale selectie van de UvA,’ schrijft aankomen eerstejaars Daniel. ‘De eerste toets van de decentrale selectie staat bekend als “een onmogelijke toets” en dat is het eigenlijk ook wel. De toets zegt helemaal niets over hoe goed iemand kan studeren of hoe slim iemand is. De vragen liggen ver boven het niveau van een VWO-er.’ Het zijn volgens hem vragen over biologie, scheikunde en natuurkunde ‘maar dan toegepast op het menselijk lichaam’.

Komend studiejaar treedt de wet ‘Ruim baan voor talent’ in werking. Als gevolg daarvan is de regeling met betrekking tot de decentrale selectie aangepast. Universiteiten en hogescholen kunnen voor opleidingen met een loting – zoals geneeskunde – zelf studenten selecteren. Het gaat dan om een bepaald percentage van de beschikbare plaatsen. Dit percentage was tot nu toe maximaal 50 procent. Met ingang van komend studiejaar wordt dit percentage losgelaten; de instellingen mogen zelf bepalen hoeveel studenten ze decentraal,dus zelf, mogen selecteren. Een maximum is er niet.

Het AMC gaat een percentage hanteren van 75 procent. In totaal neemt de Faculteit der Geneeskunde komend studiejaar 350 eerstejaars aan, waarvan dus driekwart door de faculteit wordt geselecteerd op basis van toetsen, gesprekken, het curriculum vitae en schoolresultaten. De rest wordt aangenomen via de traditionele loting, na aftrek van de plaatsen voor studenten met een gemiddeld eindexamencijfer van een 8 of hoger. De loting wordt verricht door DUO. Volgens een woordvoerder van het AMC mogen studenten zelf bepalen of ze mee willen doen aan de decentrale selectie of willen meedoen aan de loting.

Volgens aankomend eerstejaarsstudent Daniel kun je beter eerst een (para)medisch eerste jaar volgen ter voorbereiding van de decentrale selectie om de kans op slagen te vergroten, meldt hij: ‘Want je mag aan de UvA maar één keer meedoen aan de selectie.’ Studenten die een dergelijke route volgens lopen overigens wel de kans te maken te krijgen met de langstudeerdersmaatregel. Daniel denkt dat hij door mocht naar de volgende ronde vanwege zijn cv: zes uur per week werken in een apotheek en twee uur per week vrijwilligerswerk op de kinderafdeling van het AMC.

Student Vajen, die inmiddels door de selectie heen is, gaat op de site in op de tweede toets waarbij aanstaande studenten op maandag een college moesten volgen over darmkanker en daarover aan het einde van de week een toets kregen. Tip van Vajen: ‘Maak maandag gelijk een goede planning voor de rest van de week want het is echt heel veel leerwerk wat je moet doen voor die toets. Hou die week dus vrij.’

Wie door de decentrale selectie heen komt, zoals Vajen, is er nog niet van verzekerd ook daadwerkelijk aan de opleiding te kunnen beginnen. De uitslagen van de decentrale selectie worden met elkaar vergeleken; alleen de besten 263 (75 procent van 350) worden geplaatst. De eerste uitslagen van de decentrale selectie en van de plaatsing op basis van loting worden in de loop van volgende week bekend gemaakt.

Meer info ook op ikwildokterworden.nl

 
Lees meer over