Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
‘Dit is een feestelijke aangelegenheid,’ zegt docent Titia Boerrigter, wijzend op koeken, blikjes frisdrank en kannen koffie en thee. Gisterenmiddag presenteerden derdejaarsstudenten van de HvA-lerarenopleiding economie het ondernemingsplan waar ze al sinds november mee bezig zijn. Nu is dat plan in bijna alle gevallen af en is het tijd voor de overhandiging ervan aan de negen ondernemers die de opdracht gaven.

De studenten in zaal 5A05 van het Kohnstammhuis zijn gespannen: groepje voor groepje presenteren ze hun plan aan hun medestudenten en de ondernemers. De meesten hebben speciaal voor de gelegenheid nette kleding uit de kast getrokken. Het groepje van Pieter, Joël en Wilco spant de kroon: geheel in stijl zijn ze gekleed in zwart pak en wit overhemd. Joël koos een stropdas en Wilco zelfs voor een vlinderdas. Vlak voor de presentatie doet Pieter snel het knoopje van zijn colbert dicht, net als zijn groepsgenoten. De finishing touch is belangrijk.

Lastig proces
De drie jongens schreven een ondernemingsplan voor Marcia. Zij wil met haar idee WishingWell de wensen van kinderen met ouders die weinig geld hebben, uit laten komen. Na de presentatie schudden de studenten elkaar tevreden de hand en volgt de officiële overhandiging van het ondernemingsplan, compleet met een pose voor de fotograaf. Joël: ‘Het was best een lastig proces. We moesten onze eigen ideeën namelijk uitsluiten. Hoe graag we ook onze eigen ideeën wilden inbrengen: het idee van Marcia moest centraal staan. Bovendien focuste Marcia vooral op de wensen van de kinderen, terwijl wij meer economisch dachten.’

De ondernemers zijn gevonden via BOOT, Buurtwinkel voor Onderzoek Onderwijs en Talentontwikkeling in Nieuw-West, waar HvA-studenten diensten leveren aan bewoners en organisaties in de wijk. De ondernemers hebben onder andere plannen voor een restaurant, thuiszorgbedrijfje, fotografie-onderneming en schoonheidsopleiding. Daniël Haverkort van BOOT noemt het project een win-win-situatie: ‘De studenten leren hoe ze een ondernemingsplan moeten schrijven en de beginnende ondernemers zijn erbij geholpen. Vaak hebben ze een goed idee, maar kunnen ze het niet op papier krijgen of geen verdienmodel bedenken. Dit is het derde jaar dat we dit doen en er zijn al verschillende succesverhalen.’

'Matchfixing!'
Als een van de groepjes hun ondernemer en de docent een bos bloemen geeft, klinkt gejoel en gelach uit de zaal. ‘Matchfixing! Die willen zeker een voldoende!’ En ook een van de ondernemers laat haar tevredenheid zien door doosjes Merci uit te delen aan haar groepje.

Natuurlijk ging het project niet zonder slag of stoot. Docent Boerrigter moest de studenten, die ‘soms een beetje lui waren’, af en toe aansporen. Na een van de presentaties verzucht ze: ‘Ja, het was een hele bevalling.’ Deze middag blijkt dat studenten het moeilijk vonden om met de vele ideeën van de ondernemers één plan te schrijven. ‘We moesten soms streng zijn om alle plannen concreet te maken,’ zegt Lisa tijdens haar presentatie. Ook de tijdsdruk speelde sommige studenten parten. Desalniettemin overhandigt iedereen – met uitzondering van het groepje deeltijders – een plan aan hun ondernemer.
Lees meer over