Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Brede studentenpartijen vrezen aan belang in te boeten door de opkomst van veel smallere facultaire partijen. Partijen als Tof (FGw) en OpRecht (FdR) dreigen leden en stemmen weg te trekken bij de gevestigde partijen Mei en UvASociaal. Toch denkt Mei-voorzitter Tom Tawfik dat het allemaal wel meevalt.

‘Wij zijn verheugd met de oprichting van nieuwe studentenpartijen en de toegenomen populariteit van medezeggenschap. Dit betekent dat de groep studenten die zich actief bezig wil houden met onderwijsbeleid groeit. Wij hopen dat de toegenomen concurrentie zal leiden tot een aantrekkelijkere verkiezingsstrijd voor de kiezer. Een hogere opkomst zal onze geloofwaardigheid ten opzichte van bestuurders vergroten,’ zegt Tawfik in een reactie op de oprichting van OpRecht en de uitlatingen daarover van Mei-lid en oud-voorzitter van de centrale studentenraad, Sam Quax.

Procedures
Veel nieuwkomers en bestaande facultaire partijen vinden dat de bestaande UvA-brede partijen veel te algemeen en te breed zijn om goed de studentenbelangen op individuele faculteiten te kunnen vertegenwoordigen. Partijen als Mei en UvASociaal zijn tamelijk ingekapseld in het bestuurssysteem van de UvA, moeten veel vergaderen, zitten aan procedures vast en zouden ver van de facultaire realiteit afstaan.

‘Daar herken ik me niet in,’ zegt Tawfik. ‘Mei heeft een aantal grondbeginselen die wat ons betreft altijd leidend moeten zijn. Die grondbeginselen worden ten onrechte voor algemeen aangezien. Kijk maar naar de gevolgen voor vakken door het 8-8-4-systeem of het verschil tussen investeringen in onderwijs en onderzoek. Kwalitatief goed onderwijs is lang niet altijd leidend voor het beleid van de UvA, maar wél voor ons. Ik vind dat niet “algemeen”.

Tawfik denkt dat UvA-brede partijen die ook op centraal niveau in de medezeggenschap zitten juist de facultaire belangen goed kunnen behartigen. ‘Het belang van de ene faculteit kan door UvA-brede faculteiten “vertaald” worden naar andere faculteiten. Dat lijkt me juist goed. Noem het allocatiemodel. Als je als rechtenstudent bij een facultaire partij invloed wilt uitoefenen op het allocatiemodel, moet je bij een UvA-brede partij zijn, want het allocatiemodel overstijgt de faculteiten. Nieuwe partijen moeten wat mij betreft nu eerst hun waarde bewijzen.'

De studentenraadsverkiezingen vinden dit jaar plaats van 7-13 mei. De kandidaatstelling vangt op 7 april aan. Hier vind je een tijdpad.