Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Uit onvrede over het in hun ogen heersende rendementsdenken, het neoliberalisme en de centralisatie van beleid, hebben drie FGw-studenten die al in de facultaire studentenraad zaten, een nieuwe studentenpartij opgericht: Trots op FGw (Tof). De nieuwe partij gaat meedoen aan de facultaire studentenraadsverkiezingen in mei.

In een soort beginselverklaring zegt de nieuwe partij zich te richten ‘op het unieke karakter van de geesteswetenschappen. De waarde van de geesteswetenschappen ligt in onze samenleving steeds meer onder vuur. Het is tijd om te laten zien dat de geesteswetenschappen essentieel en onmisbaar zijn’. Daarom doet Tof alleen mee aan de studentenraadsverkiezingen op facultair en niet op centraal niveau.

Opvallend is dat de voorzitter van de facultaire studentenraad van de FGw, geschiedenisstudent Gunnar de Haan, bij de oprichters van Tof hoort. De Haan was tot voor kort lid van partij Macht en inspraak (Mei). Tot de oprichters van Tof behoren verder ook student wijsbegeerte Anne Louise Schotel en student Lisa Koks (geschiedenis en wijsbegeerte). Beiden waren tot op heden lid van studentenpartij UvASociaal. Gunnar de Haan, die de afgelopen weken volop in het nieuws en in de media was, is partijvoorzitter van Tof.

Bildung
Tof laat in een verklaring weten dat ‘decentralisering de norm moet zijn’. Elke opleiding moet volgens Tof niet alleen beschermd, ‘maar ook gecultiveerd worden’. Door de opleidingen zelf de controle terug te geven over de manier waarop zij zich organiseren, krijgen ze de kans zichzelf te profileren en het beste onderwijs te bieden dat mogelijk is, meent Tof. 'Niet de bestuurder in de ivoren toren, maar de docent voor de klas of de student in de bibliotheek weet wat er gaande is. Het is een schande dat rendementen, output en winst belangrijker zijn geworden dan de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Juist de geesteswetenschappen zijn niet te kwantificeren, hun waarde ligt in Bildung, in kritisch denken, in taal en cultuur, in historie en in kunst.’

Te algemeen
Gunnar de Haan laat in een reactie weten dat dat de oprichting van Tof eigenlijk een logisch gevolg is van de heisa die al maanden gaande is op de FGw. ‘Het was tijd voor een nieuwe, echt facultaire partij die de facultaire studentenbelangen behartigt. Grote studentenpartijen als Mei en UvASociaal staan voor zulke algemene belangen, dat je er op facultair niveau niet ver genoeg mee komt. En toen we zagen dat ook HumanitiesRally (HR) een eigen partij oprichtte, dachten wij: nu wij ook.’ De Haan had ook wel samen met HR een partij willen beginnen, maar dat wilde HR volgens hem niet. 'Prima, ook goed. Daarom zijn we nu zelf begonnen.'

‘Gunnar wil zijn eigen succes beleven’
Partijen UvASociaal en Mei kunnen bij de studentenraadsverkiezingen over twee maanden behoorlijk last gaan krijgen van de nieuwe studentenpartijen. Partij Mei is sinds enige jaren verreweg de grootste studentenpartij van de UvA, maar Mei-voorzitter Tom Tawfik ziet in het vertrek van FGw-boegbeeld De Haan desondanks geen verkiezingsgevaar. ‘Een motie van wantrouwen tegen partij Mei? Helemaal niet,' zo stelt hij desgevraagd. 'Het vertrek van Gunnar is een kans voor andere talentvolle studenten om iets voor Mei en de medezeggenschap te betekenen. Gunnar wilde al heel lang zijn eigen partij hebben, hij wil zijn eigen succes beleven. Dit is kennelijk het moment.’ Over enige weken zal Tof een ledenvergadering houden waar de kieslijst zal worden samengesteld. Dan zal ook bekend zijn wie de lijsttrekker wordt.

De domeinnaam trotsopfgw.nl is inmiddels geregistreerd, maar de site van Tof is nog niet in de lucht. Wel is er een Facebookpagina aangemaakt.