Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Ideaal: een combinatie van Baut, Canvas, Bar Italia en De Lax

Clara van de Wiel,
7 juli 2014 - 16:33
Van tapasbar tot cocktailclub: de voorstellen voor een nieuw café op de Amstelcampus lopen ver uiteen. Maar waar willen studenten eigenlijk zelf het liefst drinken? Om dat te horen, organiseerde de de hogeschool afgelopen vrijdag een brainstorm.

Een paar weken geleden deed de hogeschool een oproep aan ondernemers om met een 'uniek horecaconcept' voor de Amstelcampus te komen. De deadline is nog maar een paar uur verstreken, als de voorstellen vrijdagmiddag aan de toekomstige gebruikers worden voorgelegd. De inspraak is onderdeel van de procedure, legt Nienke Dan van Bureau Huisvesting, bij aanvang van de bijeenkomst uit. Maar, benadrukt ze: er zijn natuurlijk meer overwegingen. Of het past bij de uitstraling van de rest van de Amstelcampus, bijvoorbeeld. En of het financieel haalbaar is en de hygiëne op orde is. Maar voor nu krijgen de studenten nog voor er een selectie is gemaakt, álle ingediende voorstellen te zien. ‘Zodat we allemaal helemaal out of the box kunnen meedenken.’

Een twintigtal studenten is op de middag afgekomen, sommige vanuit de Centrale Medezeggenschapsraad, anderen vanuit studentenvereniging ASVL. Zodra er vragen gesteld mogen worden, schieten de vingers de lucht in. Waar het bier kan worden opgeslagen, willen meerdere studenten weten. ‘Is er bijvoorbeeld plek voor een tank in de kelder?’ vraagt een jongen. Goede vraag, vindt Dan. ‘Het ligt allemaal aan de inrichting van de rest van ruimte,’ legt ze uit. De suggestie van de bierkelder wordt opgeschreven. ‘Wat zijn criteria die de HvA belangrijk vindt?’ wil een meisje weten . Ook daarop is een antwoord lastig, legt Dan uit. ‘Het ligt echt aan het totaalconcept. Maar horeca-ervaring is natuurlijk wel een pre.’

Markeerstiften
Dan kan het beoordelen beginnen.Naast een pakketje met voorstellen krijgt iedereen daarvoor twee markeerstiften: groen voor positieve punten, oranje voor de ‘afknappers’. Het pakket is voor velen een feest van herkenning. Geen Amsterdamse kroeg of restaurant, of ze heeft wel een voorstel ingediend: van de Heinekenhoek, via de Biertuin tot de Supperclub en café De Ysbreeker. Zelfs Eurest blijkt ertussen te staan. ‘O nee, niet nog één,’ verzucht een studente bij het zien van de naam van de huiscateraar. Tussen de voorstellen zit ook één van studentenvereniging ASVL, die een plek wil ‘waar het gemoedelijk aan toegaat’, en één van studentenvakbond Asva, die het café volledig door studenten wil laten runnen. Vooral die laatste wordt enthousiast ontvangen. ‘Er zijn echt wel genoeg clubs in Amsterdam,’ vindt een studente. ‘Hier willen we een plek die echt van ons is.’

Al snel hebben de aanwezigen inschrijver 10 gevonden, die een alcoholvrije horecagelegenheid gericht op allochtone buurtbewoners voor ogen heeft. De hilariteit is direct groot. ‘Hoe dan!’, ‘onwijs bizar’ en ‘dan heb je echt geen idee wat er onder studenten leeft’, klinkt door de ruimte.  Sowieso worden veel voorstellen streng gefileerd. Een jukebox? ‘Nou, dat is duidelijk bedacht door iemand van 80.’ Een combinatie van een koffiebar met een barbier? ‘Lekker hygiënisch!’ Een voorstel dat de bierprijs op twee euro legt, wordt ook afgeserveerd. ‘Op de campus wil ik het echt goedkoper.’

Wat de studenten dan wel leuk vinden? Een meisje weet het feilloos te omschrijven: een combinatie van Baut, Canvas en Bar Italia. En De Lax, vult haar buurman aan. ‘Oude dingen uit de seventies gecombineerd met modern’, fantaseert een ander. Niet alle studenten zijn overigens uit pure betrokkenheid naar de inspraakmiddag gekomen. ‘Ik zal maar eerlijk zijn,’ biecht één meisje op. ‘Wij doen allemaal de minor experience- & eventmanagement. Als vervangende opdracht moesten we hierheen.’

Buikgevoel
Tevreden slaat Nienke Dan van de afdeling huisvesting de discussies gade. ‘We vinden het heel belangrijk ook de mening van de studenten in de procedure mee te nemen,’ legt ze uit. ‘Niet alleen de resultaten willen we ze laten zien: ook de ideeën. Het buikgevoel, wat studenten leuk vinden. Met de kreten die we hier horen kunnen we echt iets.’

Niettemin zullen ook verschillende HvA-betrokkenen zich meerdere malen over de voorstellen buigen. Eind juli zal er naar verwachting een top 5 worden vastgesteld, die eind augustus een uitgebreider voorstel moeten indienen. Halverwege september wordt de knoop definitief doorgehakt. En dat moet ook wel, want de nieuwe kroeg moet in februari van volgend jaar al open gaan.

Voor de nodige inspiratie verschijnen deze vrijdagmiddag de biertjes en bitterballen vast ten tafel. Onvermoeibaar werken de studenten zich ondertussen door de stapel voorstellen heen. ‘Wat is dit nou weer?’ verzucht een studente. ‘Een healthy juice concept? We willen gewoon een kroeg!’