Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Dankzij het akkoord tussen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks lijkt de invoering van het leenstelsel per 2015/2016 een feit. De vier partijen zijn het erover eens dat de basisbeurs vervangen moet worden door een studielening. Dit heeft grote gevolgen voor het hele hoger onderwijs. Deze zomer bespreekt Folia Web de ondergesneeuwde gevolgen van het leenstelselakkoord. Vandaag deel 3: Nederlanders in het buitenland.

Onbekend adres
Per jaar emigreren ongeveer 150.000 Nederlanders. De meesten van hen geven bij de Nederlandse autoriteiten hun nieuwe adres in het buitenland door, waardoor zij bijvoorbeeld stemoproepen kunnen krijgen en gemakkelijk geëvacueerd kunnen worden wanneer er nood dreigt. Anderen doen dat niet, bijvoorbeeld om terugbetaling van hun studieschuld te voorkomen.

Op dit moment ontbreekt van ongeveer vijf procent van de afgestudeerden met een studieschuld hun betrouwbaar adres, zo schreef minister Bussemaker deze zomer in een brief aan de Kamer. Dat betekent dat van 30.000 afgestudeerden geen schuldbetalingen worden geïncasseerd en hun uitstaande schuld van 83 miljoen niet afneemt.

Actieprogramma
Dit voorjaar is de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een actieprogramma gestart om de wanbetalers in het buitenland op te sporen en te dwingen hun afbetalingen te hervatten. Van de 30.000 afgestudeerden is deze lente al tien procent opgespoord. Slechts een klein deel is echter hervat met betalingen; tegen de rest worden waarschijnlijk incassobureaus ingezet.

Hoewel studenten regelmatig speculeren over emigratie bij de invoering van het leenstelsel, is de Dienst Uitvoering Onderwijs op dit moment nog niet van plan uitgebreidere of diepgravendere onderzoeken op poten te zetten. DUO laat desgevraagd weten: ‘Het opsporen van onvindbare afgestudeerden met een studieschuld blijft een speerpunt. Ook na invoering van een leenstelsel blijven we volop bezig om ook in het buitenland zoveel mogelijk te innen. Er zijn dit voorjaar al nieuwe middelen ingezet en we blijven doen wat nodig is.’

Lees hier deel 2 over het islamitisch renteverbod.
Lees meer over