Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Woningdelers binnenkort op straat: met die onheilspellende boodschap werden studenten in maart van dit jaar plotseling geconfronteerd.  Wethouder Wonen Freek Ossel zou van plan zijn streng te gaan optreden tegen volwassenen die samen een huurwoning bezetten. Hoe staan de zaken voor woningdelers er nu, acht maanden later, voor?

De waarschuwing van Ossel kwam voor velen als een verrassing. Hoewel het verbod op de constructie al veel langer bestond, werd er in de praktijk maar zelden tegen woningdelers opgetreden. Tot dit voorjaar, toen Ossel opeens aankondigde streng te gaan handhaven. Reden: de toenemende overlast die gedeelde woningen volgens hem veroorzaken, onder andere door de toestroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Onder Amsterdamse studenten, die regelmatig van de constructie gebruik maakte, zorgde de aankondiging voor veel onrust. Om die reden mengde ook studentenvakbond Asva zich direct in het debat. Studenten mogen niet de dupe worden van de wens huisjesmelkers aan te pakken, aldus de vakbond. Maar ook de VVD-fractie in de gemeenteraad liet weten niets in een strengere handhaving te zien. In een reactie kwam zij daarom juist met een voorstel woningdelen onder bepaalde voorwaarde voortaan toe te staan.

Maanden later ligt er nu inderdaad een notitie Ruimte voor Woningdelen, die de gemeenteraad begin volgend jaar zal behandelen. In de nieuwe regels, zal onder meer worden vastgelegd dat woningdelen in een woongroep is toegestaan, mits de slaapkamers aan een bepaalde oppervlakte eis voldoen en er een gemeenschappelijke ruimte aanwezig is .  Ook staan er aangepaste regels voor het zogenaamd ‘verkameren’ van huurwoningen in de vrije huursector. Dit wordt voor verhuurders aantrekkelijker gemaakt door de vergunning goedkoper te maken. De huurprijs van deze kamers zal aan het puntenstelsel gebonden zijn.

Overgangsregeling
Eind goed, al goed voor de woningdelers? Niet helemaal, vindt Asva. Hoewel blij met verruiming van de regels, heeft de vakbond nog wel een aantal vragen, vertelt voorzitter Esther Crabbendam. Met name over de situatie voor studenten die op dit moment al een woningdelen. Crabbendam: ‘Er is nu wel een overgangsregeling in opgenomen, maar die geldt maar tot 1 juni. Wij willen graag dat dat uitgebreid wordt, en  er vooral wordt gewerkt aan informatievoorziening naar studenten toe; over de huidige rechten en plichten van huurders maar ook over de veranderende situatie.

Esther Crabbendam Esther Crabbendam

Ook vindt Asva dat er ook over de huurprijs extra regels moeten worden vastgesteld. Verhuurders mogen in de vrije sector voor woongroepen de huurprijs in principe zelf bepalen. ‘Als er straks vaker woningen gedeeld mogen worden, moet dat niet gaan leiden tot prijsopdrijvingen,’ aldus Crabbendam. ‘Bijvoorbeeld omdat een verhuurder een woning van 1100 euro opsplitst in vier kamers van 500 euro per stuk.’ Asva pleit dan ook voor een vorm van huurprijsmaximalisatie voor woongroepen.

Al met al is het volgens Crabbendam uiteindelijk goed dat de discussie over het woningdelen is gestart. ‘Bij bepaalde huizen was er echt sprake van excessen. En er zijn op dit moment veertigduizend mensen in Amsterdam die "woningdelen". Doordat er nu regels komen, krijgen ook studenten betere huurrechten.’