Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Amsterdams kamertekort bedraagt 9000 woningen

Henk Strikkers,
4 september 2014 - 13:13
Er is nog steeds een groot tekort aan betaalbare studentenwoningen in Amsterdam. Waar kamertekorten in veel andere universiteitssteden sterk afnemen of zelfs verdwijnen, is dat in Amsterdam voorlopig niet het geval. Dat blijkt uit een enquête van Duwo, de grootste studentenhuisvester van Amsterdam, onder ongeveer zesduizend Amsterdamse studenten. Er zouden ongeveer 9000 studentenwoningen nodig zijn om aan de huidige vraag te voldoen.

Van de 108.000 studenten van de Amsterdamse universiteiten en hogescholen woont zo’n 41.000 studenten op zich zelf in of rond Amsterdam. Iets meer dan 10.000 studenten woont nog in het ouderlijk huis in de hoofdstad. Een deel daarvan zou echter graag op kamers wonen en een groot deel van de kamerbewoners wil graag doorschuiven naar meer zelfstandige woningen.

Kwalitatief tekort
Het tekort bestaat met name uit kamers met zelfstandige voorzieningen (35 procent) en volledig zelfstandige woningen (55 procent). Die laatste groep is vooral populair omdat daarmee huurtoeslag aangevraagd kan worden. Daardoor zijn de werkelijke kosten die aan die zelfstandige woningen verbonden zijn vaak relatief laag.

Duwo waarschuwt ervoor dat het kamertekort de komende zeven jaren zou kunnen oplopen tot 16.000. Het is echter de vraag hoeveel studenten er daadwerkelijk op kamers zullen gaan wanneer het leenstelsel de basisbeurs zal vervangen. De vermoedens bestaan dat – zeker nu het ov-reisrecht behouden blijft – meer studenten thuis zullen blijven wonen.

Lees hieronder een reportage over de opkomst van het luxe studentenwonen uit Folia Magazine #4 van het afgelopen jaar.