Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Aftrekbaarheid studiekosten vervalt

Henk Strikkers,
17 oktober 2014 - 15:55
Betreft
Deel op
Wanneer het leenstelsel wordt ingevoerd, vervalt ook de aftrekbaarheid van studiekosten. Dat vond de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) deze week naar eigen zeggen in de bijgevoegde documenten van het wetsvoorstel. De aftrekbaarheid van studiekosten wordt beperkt omdat het prijskaartje van de aftrekbaarheid te groot werd.

Tot voorheen konden studenten studiekosten die de omvang van de basisbeurs plus aanvullende beurs te boven gingen, aftrekken van de inkomstenbelasting. Wanneer de basisbeurs zou vervallen, zouden voor het merendeel van de studenten alle studiekosten aftrekbaar worden. Daaraan hangt een prijskaartje van grofweg 155 miljoen euro, zo becijferde het ministerie. Dat is volgens minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te gortig.

Wanneer het parlement instemt met het leenstelsel en dit onderdeel niet amendeert, zal het gaan gelden voor alle studenten. Oók voor studenten die nog wel een basisbeurs ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze dit jaar hun studie aanvingen. Dat volgt uit het principe dat de inkomstenbelastingswetgeving voor ieder gelijk is.

Leenstelsel blijft prioriteit nummer één
Tom Hoven, voorzitter van de LSVb, zegt bezorgd te zijn over het vele flankerende beleid dat tegelijkertijd met het leenstelsel zal worden ingevoerd. ‘Onze juridische afdeling is al weken bezig om het voorstel en het flankerende beleid door te spitten,’ vertelt Hoven. ‘Er worden zo veel zaken veranderd: de rente op een studielening, de aflossingstermijn van die lening, nu deze aftrekbaarheid weer. Het is moeilijk om een volledig beeld te krijgen.

De mening van de LSVb verandert niet door dit voorstel. ‘We waren al tegen een leenstelsel en dat wordt eigenlijk alleen nog maar versterkt,’ zo laat Hoven weten. ‘Onze focus zal in de protesten vooral liggen bij het leenstelsel. Het vervallen van de aftrekbaarheid is ernstig, maar een leenstelsel is nog veel ernstiger.’

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is op dit moment niet in de gelegenheid om hierop te reageren.
Lees meer over