Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Veel eerstejaars ALO zijn overtraind

Yannick Fritschy,
30 september 2014 - 06:54
De helft van de eerstejaars studenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) loopt in de periode vlak voor kerst een blessure op. Veel van die blessures ontstaan doordat de student overtraind is. Naast lichamelijke klachten leidt overtraining bovendien tot verminderde sportprestaties. Daarom organiseert het domein Bewegen, Sport & Voeding van de HvA woensdag het sportsymposium ‘Over training en overtraining’.

Jeanine Stubbe Janine Stubbe

Een van de sprekers op het symposium is lector sportzorg Janine Stubbe. Dat veel eerstejaarsstudenten van de ALO overtraind zijn, vindt zij niet verbazingwekkend. ‘ALO-studenten zijn wel sportief, maar ze zijn niet gewend om naast hun eigen sport ineens tien uur per week extra te sporten. Sommigen zijn dan zo’n twintig uur per week bezig, wat het NOC*NSF beschouwt als topsport,’ zegt ze. ‘Bovendien belasten ze hun lichaam op allerlei verschillende manieren. Een voetballer moet ineens ook regelmatig zwemmen en turnen, wat het risico op overtraining vergroot.’

Monitoren
Om die overtraining tegen te gaan, is volgens Stubbe een meer individuele benadering nodig. ‘Elke ALO-student ondergaat al een medische keuring aan het begin van het jaar. Daarnaast monitoren we de gezondheid van de studenten gedurende het jaar. In de toekomst moeten de resultaten van die metingen leiden tot op maat gesneden programma’s,’ zegt ze. De eerste stap in die richting is dat docenten het curriculum gaan aanpassen op basis van de testresultaten.

Op het symposium zullen niet alleen onderzoekers aan het woord komen. ‘Het is zeker geen traditioneel symposium met alleen maar lezingen,’ zegt Stubbe. ‘Er is ook een panel met sporters en trainers, en daarnaast kunnen alle betrokkenen tijdens het symposium of achteraf bij de borrel de discussie met ons aangaan.’

Het sportsymposium vindt woensdag van 13.15 uur tot 17.10 uur plaats in het Dr. Meurerhuis en is gratis te bezoeken. Vorig jaar was Stubbe te gast in het radioprogramma Folia maakt kennis. Luister hieronder de uitzending terug.

Lees meer over