Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Nereus verslaat Oxford en wint prestigieuze Temple Challenge Cup

Sebastiaan van de Water,
6 juli 2015 - 07:26
Betreft
Deel op
De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus heeft zondagmiddag voor de tweede keer in de geschiedenis de Temple Challenge Cup gewonnen, een roeirace voor achten bij de gerenommeerde Henley Royal Regatta in Engeland. Anders dan bij andere roeiwedstrijden, bestaan de wedstrijden bij de Henley uit één-tegen-één-duels. De winnende boot mag door naar de volgende ronde, de verliezende boot mag naar huis.

De acht van Nereus, met daarin onder meer HvA-student Rik Rienks en UvA-student Bo Wullings, declasseerde in de eerste ronde een boot uit Manchester. In de tweede ronde wachtte stadsgenoot Skøll. Het achttal Amsterdammers bleek kansloos tegen het achttal andere Amsterdammers.

Ware tegenstand trof Nereus pas in de kwartfinale. Tegen de winnaar van vorig jaar - Oxford - moesten de Neriden alles uit de kast trekken om als eerste over de finish te komen. Beide boten doken onder de beste tijd ooit gevaren tijdens de Temple Challenge, maar het was Nereus dat met een bootpunt voorsprong de halve finale binnen gleed.

Ioe hikemelaya
Vergeleken met de enerverende kwartfinale, waren de halve finale (tegen de Amerikaanse Cornell University) en de finale (tegen het Franse Lyon Université) een soort triomftochten, waarbij de winst al na enkele hectometers vast stond. En dus klonk eind zondagmiddag ioe hikemelaya over de Theems. Het is de strijdkreet van Nereus, die in het Afrikaans zoiets betekent als Hier komen de leeuwen.

Nereus had ook een viertal afgevaardigd om deel te nemen aan een andere race bij de Henley: de Prince Albert Challenge Cup, voor vieren. Die boot strandde in de halve finale.
Lees meer over