Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'Langstudeerdersboete funest voor studerende topsporters'

Jeff Pinkster,
4 juli 2012 - 09:55
Door de langstudeerdersboete wordt het voor studerende topsporters in de toekomst steeds moeilijker zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zeker een kwart van de studerende topsporters die afreist naar de Spelen krijgt te maken met de boete.

Dat bleek dinsdag tijdens Het Olympisch voorprogramma in het Kohnstammhuis waarbij alle Olympiërs van de HvA en UvA werden uitgezwaaid. Van de topsporters die studeren aan het hbo krijgt een nog hoger percentage te maken met de boete: 66 procent. De HvA-UvA pleit samen met Inholland en Fontys Hogescholen voor een uitzonderingspositie voor topsporters.

Vanaf september legt de overheid een boete op aan studenten die niet op tijd klaar zijn met hun studie. Als er meer dan een jaar vertraging wordt opgelopen tijdens de bachelor- of masterstudie, moet ruim drieduizend euro extra collegegeld betaald worden. Door intensieve trainingsprogramma’s en verplichtingen in de sport lopen studerende topsporters bijna altijd vertraging op.

HvA-lector Cees Vervoorn, voormalig Olympisch zwemmer, benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de boete funest is voor het topsportklimaat in Nederland. Op de lijst van landen die vriendelijke leerroutes ontwikkelen heeft Nederland een vrije val gemaakt: ‘Met het besluit van de overheid de langstudeerdersregeling in te stellen zijn wij op het gebied van de combinatie topsport en onderwijs geen trendsetter meer,’ aldus de lector. ‘De EU heeft zijn wenkbrauwen al gefronst over het feit dat Nederland dat zomaar liet gebeuren.’

De HvA en UvA zullen er in Den Haag op blijven aandringen dat er een uitzondering op de langstudeerdersregeling voor topsporters wordt gemaakt. Jacomine Ravensbergen, voorzitter van het Domein Bewegen, Sport en Voeding, hoopt dat de overheid topsporters de mogelijkheid biedt hun studie op te knippen. ‘Als een topsporter een aantal maanden in het buitenland is, dan zou hij zijn studie even moeten kunnen stopzetten met behoud van studierechten. Zo doet een student er netto vijf jaar over, maar bruto misschien wat langer.’

In een reactie voor de camera van de NOS zegt demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs geen uitzondering voor studerende topsporters te willen maken. Zijlstra wil zo voorkomen dat er teveel uitzonderingen moeten worden gemaakt. Ook denkt hij niet dat de topsportambities van Nederland onder druk komen te staan. Voor een financiële compensatie kunnen topsporters volgens hem nog altijd beroep doen op het zogeheten profileringsfonds, een fonds voor ondersteuning van bijzondere groepen studenten.

Achttien studenten van de HvA en drie van de UvA komen vanaf 27 juli uit op het meest prestigieuze sporttoernooi ter wereld. Lees de reportages over de drie sporters die wij volgden in Folia Magazine van deze week (pdf).