Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA Europees kampioen dankzij superzuinige waterstofauto

Sebastiaan van de Water,
18 mei 2014 - 21:18
Hij komt zonder airco, mist een kofferbak en de stoelen zijn niet eens met leer bekleed. Maar geen auto is zo zuinig als de H2A. Dankzij deze zelf ontworpen waterstofbolide heeft een team van HvA-studenten zondagmiddag de Shell Eco-marathon gewonnen, een autorace waar het niet draait om snelheid, maar om efficiëntie.

Meer dan 200 studententeams uit heel Europa waren dit weekend naar Rotterdam getogen om in hun vederlichte voertuigen tien rondjes om Ahoy te rijden. Het HvA-team van captain Marvin van Diemen behoorde tot de groep met favorieten. ‘Vorig jaar hebben we als HvA deze wedstrijd ook gewonnen, dus we mikten in elk geval op een plek in de top drie. Maar we hebben de auto volledig opnieuw ontworpen, dus op een overwinning hadden we niet gerekend,’ aldus Marvin.

Na tien rondjes rijden bleek de H2A significant zuiniger dan de bolides die geduchte concurrenten als de TU Delft hadden ontworpen. Marvin: ‘We zijn enorm blij. Sinds september zijn we hiermee bezig geweest. Elk onderdeel is ook echt op de HvA gebouwd. Zometeen krijgen we een grote beker en daarna volgt er een feestje.'


Record
Het winnende brandstofverbruik van de Amsterdamse wagen was 1 op 3810. Een nieuw record. ‘Met andere woorden, in deze auto zou je voor een paar euro naar Barcelona kunnen rijden,’ stelt Marvin. In theorie dan, want de krappe en fragiele voertuigen zijn natuurlijk niet daadwerkelijk geschikt voor de snelweg. ‘Maar enkele innovaties die voor deze race bedacht zijn zullen we in de toekomst ook terugzien bij echte auto’s.’


In september mag een nieuw team van de HvA gaan bedenken hoe ze met een nog zuinigere auto de trilogie aan zeges compleet gaan maken. Wellicht dat brandstofverkoper Shell zich dan gaat afvragen waarom ze deze race ooit bedacht hebben.

Lees meer over