Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Ze waren genomineerd, maar daar bleef het bij. Paralympisch atlete Marlou van Rhijn en bobsleester Esmé Kamphuis moesten maandagavond toezien hoe hockeyster Ellen Hoog onder luid applaus werd gekroond tot Amsterdamse sportvrouw van het jaar.

'Blade babe' Marlou van Rhijn (23), die studeert aan de Johan Cruyff University, had de naar Fanny Blankers-Koen vernoemde sportprijs in 2012 al eens gewonnen. De atlete mocht na twee gouden medailles op het EK dit jaar hopen op een herhaling van dat succes.

Esmé Kamphuis (31), werkzaam op het AMC, gleed tijdens de Olympische Winterspelen met haar bob naar een verdienstelijke vierde plaats en pakte op het EK een voor Nederland zeldzame bronzen medaille.

De prestaties van beide atletes wogen volgens het stemmende publiek niet op tegen die van Ellen Hoog. De hockeyster triomfeerde afgelopen zomer met Oranje op het WK hockey.

VU-studente Ilse Paulis (21) won de Fanny voor sporttalent van het jaar, dankzij haar komeet-achtige opkomst binnen het roeien. In juli won ze in haar skiff goud op het WK-onder 23. Een maand later zat ze bij het WK voor senioren in de lichte dubbel vier en veroverde ze eveneens goud.

Traditiegetrouw gingen er ook een aantal Fanny's naar Ajax. Davy Klaassen nam namens de hele selectie de prijs voor de beste sportploeg in ontvangst, terwijl Frank de Boer weer eens werd uitgeroepen tot trainer van het jaar. Beste sportman was ex-Ajacied Daley Blind.