Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Amsterdamse studenten terug uit Cordoba na EK studentenvoetbal

Matthew Kuper,
21 juli 2012 - 21:11
Na ruim een week voetballen onder de Spaanse zon kwamen de zestien mannen vannacht terug met de staart tussen de benen. De studenten van de HvA, UvA en VU werden twaalfde van de zestien deelnemende teams. Maar er kwam ook goed nieuws uit Cordoba. Daar was het wél mooi weer en ons nationale elftal is gewraakt: gastland Spanje werd voor de verandering verslagen.

De Amsterdamse studenten kwalificeerden zich voor dit EK in de finale van het Grote Nederlandse Studenten Kampioenschap (GNSK), dat zij wonnen van het team uit Eindhoven. Het is voor het eerst dat de winnaar van het GNSK toegang kreeg tot de Europese voetbalkampioenschappen voor studenten.

Poule des doods
Hoewel er door Nederlanders vrijwel altijd een finaleplek verwacht wordt, voorzagen de Amsterdammers een lastig toernooi. Speler Matthijs van Asselt, student media, informatie & communciatie aan de HvA: 'We dachten al dat de andere teams regelmatig competitiewedstrijden spelen, waardoor ze beter zijn.' En dat klopte. Poule B was met de Turken, Russen, Spanjaarden en Nederlanders de 'poule des doods'. De Turken en Russen werden uiteindelijk dan ook de nummers één en twee van het toernooi.

'De Turken waren erg goed en ook de Russen waren beter dan wij. Gelukkig hielden we die laatste op 0-0 en wonnen wij met penalty’s.'De Turken wonnen echter met 9-0. Maar daar hadden de Amsterdammers een reden voor. 'Er schijnt gisteravond hard gegaan te zijn door menig Amsterdammer,' was er te lezen op de openbare Facebook-pagina die voor deze trip gemaakt werd. Al met al is het dus best knap dat er nog vier punten uit de poulefase gehaald is.

Prijs
Toch kwam er een prijs richting Nederland. Man of the tournament werd Mark Schol, aanvoerder van de Amsterdammers. De speler die het meest gewaardeerd werd, wint deze prijs. Het publiek begreep echter niet zo goed waarom Schol deze prijs in de wacht sleepte. 'Er klapten maar twee mensen ofzo. Dat was wel jammer,' aldus Schol.

Na het toernooi bleek maar weer eens dat Nederlanders een discutabele reputatie hebben in het buitenland. Matthijs: 'Na de finale stonden we in een plaatselijke discotheek. Toen kwamen wat gasten uit het Russische team naar ons toe, en vroegen ons om drugs. Dat hadden we niet, uiteraard.'

Hieronder een filmpje van de strafschoppenreeks tegen de Russen


Voor de volledige uitslag, klik hier