Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Vrije lijsten winnaars van OR-verkiezingen, FNV verliest zwaar

Dirk Wolthekker,
21 april 2015 - 17:21
Bij de facultaire ondernemingsraadverkiezingen van vorige week zijn de vrije, niet aan formele partijen gebonden lijsten de grote winnaars geworden. Ontwikkelingspsycholoog en kandidaat-voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) Ingmar Visser behaalde het hoogste aantal stemmen. De grote protestbeweging op allerlei faculteiten heeft niet tot een spectaculaire opkomst geleid: 50,12 procent, iets lager dan de 51,2 procent drie jaar geleden.

Van de 89 te verdelen zetels in de zes nieuwe facultaire ondernemingsraden en de ondernemingsraad van de gemeenschappelijke diensten - de OR-verkiezing aan het AMC wordt later gehouden - worden er de komende drie jaar 27 bezet door Vrije lijst-zetels. Het aantal FNV-zetels is weliswaar nog groter (30), maar FNV is in vergelijking met drie jaar geleden wel 8 zetels kwijt.

Stemmenkanon Ingmar Visser
Bovendien moet in aanmerking worden genomen dat veertien van die FNV-zetels worden ingenomen door medewerkers van de FMG. Daar is massaal op de lijst FNV Universiteiten gestemd, met Ingmar Visser fier aan kop: op hem werden 100 stemmen uitgebracht. Ook drie jaar geleden kreeg Visser het meeste aantal stemmen, al was de concurrentie dit jaar groter. Visser is momenteel vicevoorzitter van de COR en heeft al eerder aangegeven zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap.

Ingmar Visser Ingmar Visser Gezien het engagement van de afgelopen maanden voor meer en betere medezeggenschap aan de UvA valt de opkomst tegen. Zeker aan faculteiten waar aanzienlijk is geprotesteerd de afgelopen maanden en jaren: FGw en FNWI. Daar zijn de opkomstpercentages respectievelijk 48,4 en 35,4.

Wantrouwen jegens de medezeggenschap
‘Voor een deel is die lage opkomst een verrassing, voor een deel niet,’ zegt gedoodverfd COR-voorzitter Visser. 'Het wantrouwen dat zich de afgelopen maanden heeft gemanifesteerd tegen het bestuur, ging voor een deel ook over wantrouwen jegens de medezeggenschap. Die moet zich sterker op kunnen stellen, anders krijg je dit soort gekke opkomstpercentages. Het is daarom van belang dat de medezeggenschap de komende jaren écht wordt versterkt.'

Commentaar op de uitslagen van de ondernemingsraadverkiezingen en de vraag hoe het verder moet met de medezeggenschap morgen in een interview met Ingmar Visser.