Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Nederlandse staat mag zich niet mengen in de kwestie rond de kunstschatten uit de Krim die vorige zomer te zien waren in het Allard Pierson Museum. De rechtbank in Amsterdam wees vandaag een verzoek van de staat af om als belanghebbende te worden toegelaten in de procedure tussen vier museale instellingen en de UvA. Oekraïne is wel als partij erkend. Dit meldt De Volkskrant vandaag.

Het Allard Pierson Museum organiseerde vorige jaar de tentoonstelling De Krim. Goud en Geheimen van de Zwarte Zee. Voor de tentoonstelling werden veel objecten geleend van musea uit Oekraïne, waaronder uit musea op het schiereiland De Krim, toen nog onderdeel van Oekraïne. Toen de tentoonstelling goed en wel was ingericht, inclusief de bruiklenen, viel Rusland De Krim binnen en annexeerde het gebied, waarna er een probleem ontstond over de rechtmatige eigenaar van de uitgeleende kunstobjecten: Oekraïne of Rusland, als nieuwe machthebber op De Krim.

Het Allard Pierson Museum wist vervolgens niet meer naar welk land de bruiklenen teruggestuurd moesten worden en wilde dat een rechter zich zou uitspreken over de vraag wie zich de wettelijke eigenaar van de kunstschatten mag noemen. De geleende kunstobjecten werden na afloop van de tentoonstelling elders opgeslagen. De musea op De Krim – inmiddels dus Russisch - spanden in november een procedure aan tegen de UvA in een poging de bruiklenen terug te krijgen. Inmiddels bemoeide ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich met de zaak en een diplomatieke rel was geboren: de Nederlandse staat wilde als partij worden toegelaten om te bewerkstelligen dat de objecten pas naar De Krim mogen worden teruggebracht als vast komt te staan dat de musea in De Krim/Rusland het gelijk aan hun zijde hebben.

In de civiele procedure zal Oekraïne nu de claim op de collectie onderbouwen, waarna de Krim-musea en het APM de mogelijkheid krijgen zich te verweren. Mogelijk volgt er nog een hoorzitting. Een uitspraak wordt pas na de zomer verwacht.

Zie hier voor het hele artikel in De Volkskrant.