Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Proefprocessenfonds Clara Wichmann dagvaardt UvA

Dirk Wolthekker,
14 september 2011 - 15:14
Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann (PCW) zal deze week de UvA dagvaarden wegens discriminatie van een vrouwelijke wetenschapper. Het fonds wil dat de UvA concrete maatregelen neemt om in de toekomst discriminatie te voorkomen, door de selectieprocedure van wetenschappelijk personeel aan te passen.

Econoom Edith Kuiper (1960) solliciteerde in 2008 naar de functie van universitair docent bij de afdeling Geschiedenis en methodologie van de economie, een afdeling van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Hoewel een kleine 30 procent van de sollicitanten vrouw was (7 van de 25 sollicitanten) blijkt uit de dagvaarding dat er uitsluitend mannen (in totaal 4) op de shortlist stonden. Ook in de benoemingscommissie zaten louter mannen, namelijk John Davis, Marcel Boumans en Harro Maas. In de dagvaarding is bovendien te lezen dat ‘door het selectieproces heen steeds schuivende selectiecriteria werden gebruikt naargelang deze ten behoeve kwamen aan de mannelijke kandidaat’.

De keus voor een bepaalde kandidaat lag volgens de dagvaarding van te voren feitelijk al vast ‘omdat met geen van de sollicitanten een gesprek is gehouden, omdat men de kandidaten toch al kende’. De kandidaat die uiteindelijk werd geselecteerd was de uit Portugal afkomstige econoom Tiago Mata, inmiddels werkzaam aan Duke University in North Carolina (VS). Volgens de dagvaarding voldeed hij niet aan de van te voren opgestelde profielschets.

Al snel nadat Kuiper voor de functie werd afgewezen stapte ze naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) omdat ze zich als vrouw gediscrimineerd voelde. De commissie stelde haar in 2009 in het gelijk, maar de UvA legde deze niet-bindende uitspraak – namelijk dat de universiteit zich schuldig had gemaakt aan seksediscriminatie - naast zich neer. Als gevolg daarvan ligt de zaak nu bij het PCW, een fonds dat geld en vrouwkracht beschikbaar stelt voor het voeren van rechtszaken die de maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland kunnen verbeteren.

In de aanstaande rechtszaak zijn zowel het PCW als Edith Kuiper zelf de eisers. Geëist wordt onder meer dat vast komt te staan dat de UvA onderscheid naar geslacht heeft gemaakt bij de vervulling van de vacature, dat de materiële kosten die Kuiper heeft gemaakt bij de CGB worden vergoed, dat ze een immateriële schadevergoeding van netto tien mille krijgt, en dat de UvA haar hoogleraren, uhd’s en bestuursstaf verplicht laat deelnemen aan een ‘gender awareness training’. Voor de toekomst wordt geëist dat de UvA de selectieprocedure voor haar wetenschappelijk personeel aanpast.

Bestuurslid Alinda Vermeer van het PCW bevestigt dat de UvA de dagvaarding deze week tegemoet kan zien. Als commentaar op de dagvaarding voegt ze er nog aan toe: ‘Het charter “Talent naar de Top”, dat pleit voor meer man-vrouw diversiteit in organisaties, is ook ondertekend door de UvA, maar het lijkt erop dat de universiteit niets doet aan het verwezenlijken van meer diversiteit. Nederland scoort internationaal heel slecht als het gaat om de aanstelling van vrouwelijke wetenschappers, maar met de houding van de UvA zal dat niet veranderen.’ Edith Kuiper is ondertussen afgedropen naar de VS, waar ze sinds 2009 assistant professor (ud) is op Suny New Paltz, een universiteit in de staat New York.  De afdeling van de FEB waar zij in 2008 had gesolliciteerd, wordt als gevolg van de lopende reorganisatie van de faculteit momenteel ontmanteld.