Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het was een vreemde wending in de zitting in de zaak tussen Partij Mei en het Centraal Stembureau deze middag bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Het was raadsheer Lubberdink wiens weinige woorden het Stembureau in verlegenheid brachten. ‘Waar haalt u de bevoegdheid vandaan om Partij Mei, ondanks dat zij haar lijst te laat inleverde, wel op drie faculteiten toe te laten?’ Die ene vraag zou zomaar het einde van Partij Mei aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit Geneeskunde kunnen betekenen.

De bevoegdheid, die het Stembureau gebruikte in de beslissing op beroep, bleek namelijk juridisch wel erg dubieus vormgegeven. ‘Juist het kiesrecht is in zijn aard erg formeel en kiesreglementen moeten erg strikt worden nageleefd,’ stelde diezelfde raadsheer Lubberdink. ‘Je bent op tijd of je bent het niet.’ Het argument van het Centraal Stembureau dat studenten aan de UvA zouden moeten kunnen kiezen tussen meerdere lijsten, vond het CBHO zichtbaar niet overtuigend.

Contra legem-interpretatie
Wanneer het CBHO zich op het standpunt stelt dat de beslissing die het Stembureau nam, ongeldig is zijn er twee opties. Ofwel kan zij het Stembureau opdragen een nieuw besluit te nemen, ofwel kan zij zelf een beslissing nemen. Vanwege de gewenste snelheid, ligt die tweede weg het meest voor de hand.

Het CBHO kan in het tweede geval Mei toelaten aan alle faculteiten, op basis van een zogenaamde contra legem-interpretatie. Dat houdt in dat de UvA in strijd met haar kiesreglement moet handelen, omdat ze op die manier wel in de geest van dat kiesreglement handelt.

Wordt Partij Mei de verliezer?
Een andere optie is dat Partij Mei juist aan het kortste eind trekt. Dat zou betekenen dat, hoewel Mei zelf in beroep is gegaan, er slechter aan toe zal zijn dan na de beslissing van het stembureau. Wanneer het Centraal Stembureau Partij Mei immers niet had mogen toelaten aan de drie faculteiten, is de kans aanwezig dat de rechter dat besluit terugdraait. Dat zou betekenen dat men bijvoorbeeld aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen en bij het AMC zal worden geweigerd, bevestigt CSb-voorzitter Anne van Wageningen. Bij de Faculteit Economie- en Bedrijfskunde is dat bovendien nog eens extra gecompliceerd, omdat Sefa (dat ook te laat was) wel toegelaten is en niet in beroep is gegaan.

Morgen om 10.00 uur volgt het besluit. Dan weten Partij Mei, het Centraal Stembureau en alle andere medezeggenschappers waar ze aan toe zijn.