Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Mongoolse en Griekse paarden in Allard Pierson

Dirk Wolthekker,
14 mei 2012 - 17:00
In het Allard Pierson Museum is vanaf 16 mei de tentoonstelling Paard & Ruiter. Van Homerus tot Djenghis Khan te zien. In de tentoonstelling wordt de impact van paard en ruiter in de Griekse en Centraal-Aziatische wereld onder de loep genomen. De tentoonstelling wordt morgen geopend in aanwezigheid van de Griekse en Mongoolse ambassadeurs.

Het Mongoolse deel van de tentoonstelling, een bruikleen van de Mongoolse Academie van Wetenschappen, was al eerder te zien in het LVR-Landesmuseum in de Duitse stad Bonn en is nu naar de Oude Turfmarkt gereisd, waar het aansluiting heeft gekregen bij de Griekse collectie van het Allard Pierson Museum (APM).



‘Directe aanleiding voor onze tentoonstelling is natuurlijk het feit dat we de tentoonstelling uit Bonn konden overnemen,’ zegt APM-directeur Wim Hupperetz. ‘Aanvankelijk leek het ons een beetje raar een dergelijke tentoonstelling te organiseren, omdat de archeologische collectie van het APM een heel ander tijdvak en gebied beslaat dan de tentoonstelling die uit Bonn is gekomen. Maar we realiseerden ons dat het paard het meest gebruikte dier is binnen de Griekse iconografische schilderkunst. Het APM heeft minstens driehonderd objecten met paarden erop.’

Toen men zich dat eenmaal had gerealiseerd in het APM ontstond het idee de Mongoolse en Griekse collecties als het ware met elkaar te confronteren. Hupperezt: ‘Je kunt heel mooi zien dat het paard binnen de klassieke Griekse cultuur een heel andere functie had dan binnen de Mongoolse cultuur. In Griekenland had het paard status en prestige, werd het gebruikt voor ceremonies en maakte het deel uit van een stadscultuur. In Mongolië maakte en maakt het paard deel uit van een nomadencultuur. Het paard staat symbool voor mobiliteit en het veroveren van een wereldrijk. Dat verschil zie je terug in de tentoonstelling.’

De tentoonstelling Paard & Ruiter. Van Homerus tot Djenghis Khan is te zien in het Allard Pierson Museum aan de Oude Turfmarkt en duurt tot 16 september.