Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

‘Merendeel computers HvA na 8 april nog op XP’

Henk Strikkers,
4 april 2014 - 18:01
Ondanks dat Microsoft op 8 april aanstaande stopt met het ondersteunen van Windows XP, zal het in ieder geval tot de zomer duren voordat alle computers aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam zijn overgestapt op Windows 7. Dat laat Bert Voorbraak, hoofd ICT Services van beide instellingen weten. ‘Volgende week zal het merendeel van de computers nog gewoon op Windows XP draaien.’

In november is aan de HvA gestart met de uitrol van een volledig nieuwe ICT-werkplek. Daarvan maken naast een update van het besturingssysteem naar Windows 7 ook Office 2013 en een nieuwe Digitale Leer- en Werkomgeving deel van uit. Volgens Voorbraak loopt die uitrol nog een aantal maanden door. Hij verwacht dat tijdens de zomer iedere pc overgezet zal zijn.

Aan de Universiteit van Amsterdam loopt die uitrol niet. Voorbraak schat dat negen op de tien computers aan de UvA al op Windows 7 draait en maakt zich dus niet zo’n zorgen over de universiteit.

Preventie
Volgens Voorbraak heeft zijn ICT Services een aantal aanpassingen gedaan waardoor er toch redelijk veilig gewerkt kan worden. ‘We hebben onze firewall wat versterkt en we raden medewerkers aan enkel nog browsers te gebruiken met een kleine kans op veiligheidslekken,’ aldus Voorbraak. Bovendien heeft hij alle domeingebonden ICT-contactpersonen aan de HvA informatie toegezonden over andere tips om gevaren te voorkomen. Volgens Voorbraak moet dat genoeg zijn.

Over diensten met gevoelige informatie als SIS of de studentenadministratie maakt Voorbraak zich geen zorgen. ‘Vitale computers hebben we vroeg in het proces geüpdatet en bovendien zit er op die systemen een inlog, waardoor er sprake is van een dubbele beveiliging’, aldus Voorbraak.

'Risico blijft bestaan'
HvA-docent informatica Willem Brouwer, tevens lid van de Centrale Medezeggenschapsraad, is niet overtuigd door de maatregelen. 'Het risico wordt er wellicht door verminderd, maar het wordt niet gereduceerd tot nul.' Door beveiligingslekken die volgens Brouwer zeker aan het licht komen zou het kunnen gebeuren dat mensen van op afstand een computer kunnen gaan bedienen.

Brouwer: 'Het absolute horrorscenario is dat studenten of kwaadwillenden via een computer SIS binnendringen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van keystroke logging, een techniek die toetsaanslagen opslaat. Het ernstige is dat het risico daarop elke dag toeneemt.'