Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA zet streep door opleiding international management

Jeff Pinkster,
9 februari 2012 - 20:16
De Hogeschool van Amsterdam zet een streep door de opleiding International Management. De huidige lichting studenten kan de studie de komende jaren nog afronden.

Dat heeft interim-opleidingsmanager Irith Kist donderdag bekendgemaakt. ‘De opleiding is de afgelopen jaren steeds meer gaan lijken op andere opleidingen zoals Trade Management Asia en heeft geen goed eigen profiel,’ zegt Kist, die benadrukt dat het besluit nog moet worden goedgekeurd door de domeinraad. ‘Door politieke ontwikkelingen moeten we ons meer gaan profileren, specialiseren, terug naar de kern. Er zijn genoeg vergelijkbare opleidingen.’

Het besluit treft een kleine driehonderd studenten. Volgens Kist hoeven zij zich geen zorgen te maken over de waarde van hun toekomstige diploma. ‘Het onderwijs voldoet aan alle eisen, de opleiding is in 2007 nog geaccrediteerd.’ Docenten met een vast contract worden ondergebracht bij andere opleidingen. Zeven docenten met een tijdelijk contract zullen wel op zoek moeten naar ander werk, al hoopt Kist ook voor deze groep vervangend werk te vinden.

Onder vuur
Op de achtergrond speelt nog een tweede overweging een streep door de opleiding te zetten. Doordat International Management sterk is gaan lijken op andere opleidingen, bestaat het risico dat de opleiding niet wordt goedgekeurd tijdens de onderwijskeuring in 2013, de zogeheten accreditatie. Zonder accreditatie geen overheidsfinanciering en zonder overheidsfinanciering geen opleiding. En omdat International Management officieel deel uitmaakt van de studie commerciële economie, zou dat ook betekenen dat een van de grootste economiestudies aan de HvA wordt afgekeurd.

International Management en Trade Management Asia liggen al langer onder vuur. De onderwijsinspectie voert momenteel een onderzoek uit, nadat een onderwijskeuring van de HvA uitwees dat de kwaliteit van de opleidingen te wensen overlaat. Volgens Kist zijn de problemen nog altijd omvangrijk, maar hebben ze in tegenstelling tot wat veel mensen geloven geen betrekking op de kwaliteit van het onderwijs. ‘Het gaat om de financiën, het personeelsbeleid, de externe betrekkingen. Als we het over de opleidingen hebben, dan gaat het bijvoorbeeld om die profilering.’

Kist kreeg de opleidingen onder haar hoede nadat opleidingsmanager Paul Melessen vlak voor de kerst aan de kant werd geschoven. Daarop barstte een bom binnen de economieafdeling. Meer dan vijftig docenten stuurden een brandbrief aan het bestuur waarin ze hun zorgen uitspraken over het ontslag van Melessen, het bestuur en de cultuur op de afdeling. Naar aanleiding van de onrust berichtte De Telegraaf over massale diplomafraude. Een onderzoek van de onderwijsinspectie wees uit dat daar geen sprake van is.

Lees alle berichten over de crisis bij het Domein Economie & Management in het dossier.
Lees meer over