Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

De HvA wil samenwerken, en vooral met het mbo

Henk Strikkers,
29 augustus 2014 - 07:52
‘Dus als ik het HvA-gevoel goed snap, dan ziet u direct de mogelijke samenwerking?’ Anderhalf uur na de opening van het hogeschooljaar van de HvA gisterenmiddag in Muziekgebouw aan ’t IJ had presentator Teun van de Keuken het HvA-gevoel al feilloos in de vingers. Het begrip samenwerking was de term waarmee de opening van het hogeschooljaar 2014-2015 doorspekt was. Of het nu collegevoorzitter Louise Gunning was die – ditmaal zonder kenmerkende leesbril in het haar, maar met een creatie van een Amfi-studente – de samenwerking zocht tussen verschillende domeinen, of rector Huib de Jong die in overleg met regionale mbo’s de overstap van mbo naar hbo wilde vergemakkelijken; samenwerking was het toverwoord.

In het openingswoord stelde HvA-rector De Jong dat hij in rapporten van de commissie-Veerman, de commissie-Rinnooy Kan, de Sociaal-Economische Raad en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een duidelijke lijn zag. ‘Het wordt langzamerhand duidelijk waar het hoger onderwijs naartoe moet,’ zo merkte De Jong op. Hij zocht met name bij dat laatste rapport aansluiting toen hij drie speerpunten voor de komende tijd formuleerde. Die drie waren achtereenvolgens: het versterken van regionale ecosystemen, pluriformiteit van instellingen en de ophoging van het opleidingsniveau.

Associate degrees
Bij dat eerste speerpunt meldde hij het grootste nieuws, namelijk dat de HvA zich gaat inspannen om associate degrees aan te bieden. Dat zijn tweejarige opleidingen voor mbo’ers die een startkwalificatie vormen op de arbeidsmarkt en ze ongeveer op het niveau van de hbo-propedeuse brengt. Daarnaast, zo meldde hij eerder deze week, is het een uitgelezen kans voor hogeschoolstudenten die hun kennis op een bepaald terrein willen verbreden. ‘Op dit moment zijn we met mbo’s in overleg hoe we dat precies gaan vormgeven en wie welk deel aan de begroting gaat bijdragen,’ liet hij gisteren tijdens een vergadersimulatie weten.

Na de inhoudelijke openingsspeech van Huib de Jong was het tijd voor vermaak. Dat bracht allereerst en ongeëvenaard UvA-docent populaire cultuur Dan Hassler-Forest. Hij sprak over het thema van de middag ‘Ons dagelijks brood’ en de relatie die eten heeft met het maken van kunst, waarbij hij de films Big Night en Ratatouille als voorbeelden gebruikte.

Good cop, bad cop
De afsluiting van de middag werd gevormd door een zestal rondetafelgesprekken die Teun van de Keuken en collegevoorzitter Louise Gunning voerden met lectoren, docenten, alumni en studenten van de HvA. Zij vormden onbedoeld een good cop, bad cop-duo. Presentator Van de Keuken waagde zich aan het stellen van kritische vragen, waarna Gunning steeds de suggestieve vragen opwierp die een docent stelt wanneer hij er alles aan doet om te voorkomen dat een student zakt. In de vraaggesprekken die dat duo voerde kwam steeds weer die samenwerking terug; of dat nu met mbo-instellingen, tussen domeinen of met het bedrijfsleven was.

Naarmate de aanvang van de borrel naderde, werd het publiek luidruchtiger. Deels werd dat veroorzaakt doordat de rondetafelgesprekken af en toe hilarisch waren – zo stelde Gunning de vraag of Facebook-likers lieten weten waarom ze een Facebookpagina toch zo fantastisch leuk vonden – en deels doordat voor de meeste HvA-medewerkers anderhalf uur luisteren ook een lange zit was. Iets na de geplande aanvang van 17.30 uur sprak Van de Keuken dan ook precies zoals het hoort de woorden ‘De bar is geopend,’ waarna de drank rijkelijk vloeide en de hapjes gretig aftrek vonden.