Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'CvB wil niet met Gay Pride geassocieerd worden'

Een van onze redacteuren,
21 mei 2012 - 12:56
Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft negatief gereageerd op een verzoek van UvA Pride, het homonetwerk van de UvA, om tijdens de Gay Pride op een boot voor universiteiten plaats te nemen. 'Het CvB wil niet geassocieerd worden met de Gay Pride,' liet een woordvoerder uit het Maagdenhuis weten. Ook wil het CvB voor die tijd niet rond de tafel met het bestuur van UvA Pride om te praten over hun beslissing. Desondanks wil UvA Pride haar plannen wel doorzetten om dit jaar samen met het homonetwerk van het AMC, de Vrije Universiteit, de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht een gezamenlijke ‘University Pride’-boot te organiseren.

Tevergeefs
UvA Pride zocht al vanaf begin april contact met collegevoorzitter Louise Gunning-Schepers,  maar tevergeefs. Uiteindelijk liet een medewerker van Bureau Communicatie weten dat financiële steun van de UvA voor de boot er niet in zit, er geen afgevaardigde van het CvB op de boot wil plaatsnemen en het CvB ook niet met het homonetwerk rond de tafel wil om de kwestie uit te spreken. UvA Pride-voorzitter Laurens Buijs noemt de houding van het CvB 'zeer teleurstellend en bijzonder onbeleefd,' en spreekt van 'een bom onder de samenwerking tussen UvA Pride en het CvB'.

Volgens Buijs staat de afwijzende houding van het CvB symbool voor de kloof tussen de bestuurders in het Maagdenhuis en de rest van de academische gemeenschap. “Het CvB zegt dat het alleen onderwijs en onderzoek wil ondersteunen, en dat het daarom niets met evenementen als de Gay Pride van doen heeft. Kennelijk hebben wij dan een heel andere visie op wetenschap dan het Maagdenhuis. Volgens ons gaat het niet alleen over technocratisch management, maar ook over de sociale, maatschappelijke en emancipatoire kanten van het academische leven”.

Raadselachtig
Buijs heeft er 'op zich vrede mee' dat het CvB niet financieel wil bijschieten. 'Hoewel het raadselachtig blijft waarom andere grote evenementen zoals de Dam-tot-Dam-loop dan wel structureel door de UvA ondersteund worden,' aldus Buijs. UvA Pride hoopt door middel van fondsenwerving, sponsoring en individuele donaties alsnog voldoende geld op tafel te krijgen voor 1 juni, de dag dat het geld moet zijn overgemaakt naar de organisatie van de Gay Pride.

Waar Buijs wel grote moeite mee heeft is dat het CvB in het geheel niet geassocieerd wil worden met de Gay Pride en daarom ook niet bereid is tot andere vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld door plaats te nemen op de boot. 'Kennelijk voelt ons universitaire bestuur zich ongemakkelijker bij een Gay Pride dan bij een marathon. Dat is schokkend, maar het geeft ons in elk geval de bevestiging dat we nog steeds niet overbodig zijn.'

Bureau Communicatie ontkent dat het gesprek zo is verlopen. 'Dat hebben we nooit gezegd', laat een woordvoerder namens het CvB weten. 'Waar het om gaat is dat UvA Pride geld wil voor een boot', aldus de voorlichter. De UvA wil naar eigen zeggen allleen geld uitgeven aan onderwijs en onderzoek. 'Daarom willen we geen actieve of passieve rol spelen bij de Gay Pride.'