Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

CvB-leden moeten mogelijk achterstallige belasting betalen

Willem van Ewijk,
30 juni 2015 - 13:00
De leden van het College van Bestuur van de UvA en de HvA moeten mogelijk een achterstallige belastingsom betalen. Zij hebben gebruik gemaakt van de chauffeursdienst van het CvB voor vervoer naar nevenactiviteiten. Die kosten zijn altijd als onkosten gedeclareerd, terwijl die volgens de regels van de Belastingdienst inkomsten zijn en er dus belasting over betaald moet worden. CDA-Kamerlid Michel Rog heeft minister Bussemaker van Onderwijs om opheldering gevraagd.

Onlangs werd na onderzoek door RTL Nieuws bekend dat de leden van het CvB voor ruim drie ton aan vervoerskosten hadden gedeclareerd. Ze maakten vooral gebruik van dienstauto’s van een chauffeursbedrijf, en zo nu en dan van taxi’s.

Terugstorten
Het CvB gaf al snel toe dat de chauffeursdienst ook gebruikt werd voor vervoer naar nevenactiviteiten en dat het vooralsnog niet van plan was daarmee te stoppen. De afspraak is dat de universiteit het vervoer van bestuurders naar nevenactiviteiten bekostigt, bevestigt CvB-woordvoerder Marjolijn van Oordt. Daar staat tegenover dat de leden van het CvB de vergoeding van de nevenfuncties terugstorten in de kas van het universiteitsfonds.

Het is niet duidelijk of voor dat vervoer naar nevenactiviteiten een bijtelling heeft plaatsgevonden. Folia heeft het college om een reactie gevraagd, maar daar heeft het CvB vooralsnog niet op gereageerd.

(Tekst loopt door onder foto)
V.l.n.r. CvB-lid Hans Amman, UvA-rector magnificus Dymph van den Boom, vicevoorzitter Hans Amman en oud-collegevoorzitter Louise Gunning. Foto: Daniël Rommens V.l.n.r. UvA-rector magnificus Dymph van den Boom, vicevoorzitter Hans Amman en oud-collegevoorzitter Louise Gunning. Foto: Daniël Rommens

Inkomstenbelasting
CDA-Kamerlid Michel Rog wil van minister Bussemaker van Onderwijs weten of het gebruik van de dienstauto voor nevenactiviteiten moet worden opgeteld bij het inkomen van universiteitsbestuurders. ‘Ik weet niet beter dan dat de regels voorschrijven dat het genoten voordeel van vervoer met de dienstauto moet worden bijgeteld bij het inkomen,’ aldus het Kamerlid. Als de minister dit bevestigt, en de collegeleden hebben geen bijtelling gedaan, dan zullen ze alsnog inkomstenbelasting moeten betalen over die bijtelling.

'We kennen de details niet, maar helder is dat publieke middelen niet voor privédoelen gebruikt mogen worden,' liet Bussemaker maandag weten naar aanleiding van berichten over de Universiteit Utrecht, waar een zelfde zaak speelt. Als deze kosten ook daadwerkelijk moeten worden bijgeteld ontstaat een tweede probleem, 'want dan hebben leden van het College van Bestuur van UvA en HvA de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogelijk overtreden,’ zegt Michel Rog. Vrijwel alle Amsterdamse collegeleden verdienen net onder de grens van het toegestane inkomen als bepaald in de Wet Normering Topinkomens. Als ze al een paar duizend euro aan vervoerskosten naar nevenactiviteiten declareren, dan is het totaal aan beloningen meer dan wettelijk toegestaan.

Michel Rog Foto: cc Twitter Michel Rog

Maximale helderheid en openbaarheid
Het CvB zal de kosten moeten berekenen die gemaakt zijn bij vervoer naar nevenactiviteiten, omdat de WNT voorschrijft dat de beloningen van universiteitsbestuurders openbaar moeten zijn. Ook Kamerlid Rog 'wil maximale helderheid en openbaarheid.’ Het CvB van de UvA en de HvA gaf eerder al aan dat ze haar declaraties voortaan zal publiceren op haar website. Hoeveel het vervoer naar nevenactiviteiten tot nu toe heeft gekost blijft tot op heden echter onduidelijk.

Rog zegt overigens verbaasd te zijn over het grote aantal nevenfuncties van bestuurders in de universitaire wereld. ‘Gezien de hoge beloningen is het een heel belangrijke functie. Het verbaast me dat collegeleden zoveel tijd over houden voor nevenfuncties.’
Lees meer over