Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De commissie onder leiding van Femke Halsema die onderzoek zou doen naar de financiële situatie van de UvA, heeft haar opdracht teruggegeven. Dat schrijft ze vandaag in een brief (zie onder) aan de precommissie, die de commissie Financiën instelde. Een kopie van de brief is verstuurd aan het CvB en vice-rector democratisering Edgar du Perron.

'De commissie mist elementaire randvoorwaarden om onafhankelijk, zonder last of ruggespraak, zorgvuldig onderzoek te kunnen doen. Zo is er nog altijd geen duidelijkheid over onze werkbegroting, onze – door ons allen benadrukte sobere – bezoldiging of de verantwoordingsrelatie met de academische gemeenschap en het College van Bestuur,' zo schrijft de commissie.

Onafhankelijkheid
'Terwijl wij zijn gevraagd als een onafhankelijke commissie onderzoek te doen naar de historische feiten en de actuele financiële situatie van de UvA werd ons de afgelopen dagen duidelijk dat wij ook de verschillende organisaties en actiegroepen die ons hebben gevraagd dienen te representeren,' is te lezen in de brief. 'Dit laatste is strijdig met onze onafhankelijkheid en hindert ons om tot gezaghebbende conclusies te kunnen komen.' Halsema en de overige commissieleden zijn niet bereikbaar voor verder commentaar op de brief.

De commissie werd een maand geleden voorgesteld en zou de UvA-financiën van de laatste twintig jaar gaan onderzoeken. Dat onderzoek zou onder meer de UvA Holding BV, de derivatenportefeuille en het vastgoedbeleid van de UvA behelzen.

Opvallend is dat financieel geograaf Reijer Hendrikse als enige van de zeven commissieleden de brief niet ondertekend heeft. Het lijkt er dan ook op dat zijn lidmaatschap van de commissie-financiën het mikpunt van de kritiek in de brief is. Hendrikse bekritiseerde eerder het CvB in stevige bewoordingen, onder meer in een column over de Maagdenhuisontruiming bij Follow The Money.

Noeri van den Berg | Foto: Danny Schwarz Noeri van den Berg | Foto: Danny Schwarz

Update 13:20 uur Noeri van den Berg, voorzitter van Asva Studentenunie, noemt het 'heel vervelend' dat de commissie vertraging oploopt, maar niet onoverkomelijk. 'We wilden graag voor de zomer aan de slag om zo snel mogelijk een resultaat te hebben.' Volgens Van den Berg is er de afgelopen tijd door alle partijen hard gewerkt om de opdracht zo goed mogelijk te formuleren. 'Daarbij was juist de onafhankelijkheid het belangrijkste punt. Het is erg jammer dat de commissie het gevoel had dat ze iemand moeten vertegenwoordigen. Het is nu zaak zo snel mogelijk weer met de precommissie samen te komen om dit te bespreken,' zegt Van den Berg.

Update 14:15 uur CDA-Kamerlid Michel Rog noemt het teruggeven van de opdracht ‘de enige goede reactie’. ‘Ik maak uit de brief van Femke Halsema op dat allerlei actiegroepen proberen om invloed uit te oefenen op het werk van de commissie. Dat is een gevolg van de cultuur aan de UvA, waar actie buiten de gebaande paden, ook door het CvB, beloond wordt met invloed. Maar ik kan me voorstellen dat Halsema wil dat de commissie onafhankelijk blijft en dat ze er dus weinig voor voelt om opgescheept te zitten met belangenbehartigers van de actiegroepen.’

SP-Kamerlid Jasper Van Dijk SP-Kamerlid Jasper van Dijk

Update 14:30 uur PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis wil eerst met de actiegroepen gaan praten. Hij wil ze vragen waar het mis is gegaan. ‘De brief van Halsema is nog erg vaag over de reden van teruggave. Ik wil gewoon dat dit slaagt en dat de commissie er komt. Het zou zonde zijn als het mislukt door pure slordigheid in de organisatie.’ Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk benadrukt dat het ‘van het grootste belang is dat de commissie er komt’. Van Dijk: ‘Ik hoop dat de partijen het snel eens worden over een goede commissie, want diepgaand onderzoek is nodig.'

Centrale Ondernemingsraad-vicevoorzitter Ingmar Visser vindt het spijtig dat het zo loopt, 'maar tegelijkertijd herken ik de problemen in het mandaat en de opdracht die de commissie formuleert. De COR heeft deze problemen met het mandaat en de opdracht ook eerder aangegeven. Het was eerder duidelijk dat het mandaat zo hoe het geformuleerd was de onafhankelijkheid een issue was, juist omdat er zo specifiek gevraagd werd naar tussentijdse rapportages. Dat maakt het werk van de commissie moeilijk.' Visser vervolgt: 'Het is pijnlijk om te zien dat één van de beoogde commissieleden de brief niet mede ondertekend heeft. Als je een commissie samenstelt die blijkbaar bij voorbaat al onenigheid heeft over hoe het moet gaan, dan is het toch wel een teken dat er ergens iets niet goed gaat.'












Lees meer over