Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging, krijgt dit jaar de Johannes van Dam-prijs 2014. Deze oeuvreprijs wordt door de Bijzondere Collecties toegekend aan een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Carlo Petrini (1949) is de grondlegger van de internationale organisatie Slow Food. Wat begon als een protestactie tegen de opening van een filiaal van fastfoodketen McDonald’s in Rome, groeide uit tot een wereldwijde beweging. Hoewel er ook kritiek was op het vermeende elitaire karakter van Slow Food, heeft Petrini volgens de UvA ‘onmiskenbaar een enorme internationale bijdrage geleverd aan de voedselcultuur en de waardering voor de lokale gastronomie’.

Petrini ontvouwde zijn ideeën in 2001 in zijn boek Slow Food. Le ragioni del gusto. Met Slow Food Editore stichtte hij een eigen uitgeverij, verantwoordelijk voor vele boeken op het gebied van gastronomie en duurzaam voedsel. Ook stichtte Petrini de Universiteit van de Gastronomische Wetenschap als een permanente plek voor studie en onderwijs over voedselcultuur en -wetenschap.

Juryvoorzitter Louise Fresco, eerder universiteitshoogleraar aan de UvA en nu voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, prijst Petrini ‘voor het aanwakkeren van de belangstelling voor lokale producten en gerechten. Een hele generatie koks, culinair journalisten en gastronomen is beïnvloed door de inzichten en ideeën van Petrini. Ook voor jongeren, verenigd in het Youth Food Movement, is Petrini een belangrijke inspiratiebron.’ De prijs wordt aan Petrini uitgereikt op 16 januari tijdens het Gala van het Kookboek.

Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs verschijnt bij Uitgeverij Fontaine een speciale, nieuwe editie van Petrini’s Slow Food. Over het belang van smaak in de vertaling van Andrea Vreede.
Lees meer over