Volkskrant publiceert brief coassistent over zaak-Tuitjenhorn

AMC

OnderwijsDe huisarts uit Tuitjenhorn die onlangs zelfmoord pleegde nadat hij door de inspectie op non-actief was gesteld, heeft tegen een co-assistent gezegd dat hij ‘ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan’. Dat blijkt uit het verslag van de co-assistent van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC), dat in bezit is van de Volkskrant.

Met het relaas van anderhalf A4 is de zaak-Tuitjenhorn aan het rollen gebracht. Naast de toedracht rond het toedienen van 1 gram morfine aan een terminale kankerpatiënt in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn, beschrijft de co-assistent hoe Tromp over euthanasie dacht. Het AMC bevestigt dat dit het verslag is dat ook naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd.

Lees verder op de website van de Volkskrant. In de papieren editie brengt  de Volkskrant het verslag van de co-assistent en een interview met de hoofdinspecteur.

tags: / /

reacties5

 • Ellen

  Een co ass. die nog maar een blauwe maandag als zodanig meeloopt heeft nog niets!! in huis om situaties in te kunnen schatten en deze kende ook haar plaats niet.
  Ik zou haar maar eens een tijd van de opleiding halen, kennelijk heeft ze teveel fantasie en dat is in ons vak pas écht levensgevaarlijk dat is wel gebleken.Ze is er nu de aanleiding toe dat een goede arts uit het leven stapte, daar zal ze mee verder moeten en een ieder dient zich te realiseren dat dit dus de mentaliteit van deze toekomstige huisarts is: dramaqueen en ik denk nog een lelijker woord, maar dat mag ik hier niet schrijven.Ik werk 52 jr in de gezondheidszorg en ik werk nog, maar ik ben nog NOOIT achter iemand om naar wie dan ook gegaan.Het zegt wel wat als je zo bent.
  Wat de arts is overkomen door OM en IGZ dat zijn Stasi methoden, zo horen we niet met elkaar om te gaan.IGZ is al langer de weg volkomen kwijt, maar dit is onverdedigbaar.Je maakt geen zaken openbaar om je eigen weg schoon te vegen.

 • J.

  Ellen, ik hoop dat je reactie een grap is. Als een co-assistent zo’n ernstig verhaal vertelt (ik heb net de brief gelezen) lijkt me dat iets dat bijzonder goed onderzocht moet worden. Als het verhaal niet blijkt te kloppen zouden er sancties voor de student moeten volgen. Maar gegeven dat het verhaal klopt, hoop ik dat elke student zo handelt als deze…

 • Berend

  @Ellen

  Wat een fraaie berg drogredenen en onzin. In uw tekst zegt u onder meer dat de gezondheidszorg een onderlinge omerta zou moet handhaven. Dat autoriteit altijd beter is. En u confabuleert (ironisch genoeg) over de vermeende fantasie van een ander. Het meest pijnlijke vind ik wel dat u de zelfdoding van de arts parkeert op de stoep van één dappere co-assistent.

 • Jeannette

  Berend,

  Ik kan me heel wel vinden in de reactie van Ellen. Daarbij wil ik ook nog aanstippen dat het in deze trieste zaak wel vreemd is dat de Co.-assistent en haar studiebegeleider pas na een aantal dagen na de melding van de Co.-assistent zijn gehoord. Weliswaar afzonderlijk, maar ze hebben in de dagen voorafgaande wel met elkaar kunnen spreken en op elkaar af te stemmen.

  Niet integer dat de studiebegeleider niet eerst zelf alleen met dr. Tromp in gesprek is gegaan om van hem te horen wat er op de bewuste dag heeft plaatsgevonden.

  Is de co-assistente de volgende dag weer “gewoon” aan de slag gegaan in de huisartsenpraktijk? Lijkt me niet eenvoudig.

  Toch blijf ik, naast vele andere vragen bezig met twee. Ten eerste, als de patiënt bezig was te stikken, had de arts dan zijn handen en hart ervoor moeten sluiten?
  En de weduwe veroordeelt niet, maar is dankbaar dat haar man uit zijn lijden is verlost, i.p.v. dat zij moest toezien hoe haar man stikte. Daar kom je nooit meer overheen!

 • J.

  @Jeannette: Ellen lijkt te zeggen dat de co-assistent gewoon haar mond had moeten houden en de autoriteit van de huisarts had moeten accepteren wat hij ook deed. Dat lijkt mij een bijzonder vreemde stelling, gezien de ernst van de situatie. Dat haar verslag vervolgens niet goed is opgepakt, en instanties hebben gefaald, kan best zijn. Maar ik denk niet dat je die co-assistent ook maar iets kunt aanrekenen. Zoals ik al zei, ik hoop dat iedereen zo handelt. Ik denk dat je alleen met heldere regels een net euthanasiebeleid kunt handhaven. Ik denk ook dat de zaak heel anders bekeken zou worden als de huisarts geen zelfmoord had gepleegd.

Reageer zelf. (Maar houd je aan de huisregels)

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

 tekens over

Het kan even duren voordat uw bericht op de site verschijnt. Uw bericht wordt eerst gecontroleerd op spam.

Preview Plaats

Folia Columns

Ruijssenaars

Indrukken

Pieter Ruijssenaars 6

Wachtend in het Kohnstammhuis voor een gesprek met mijn ‘stok achter de deur’ voor mijn eigen studie – langstudeerder ben ik – hoorde ik een gegil van jewelste. Het was … Lees verder →

Benmiloud

Avontuur to go

Hadjar

Om op je dertigste een beetje tevreden terug te kunnen kijken op deze tijd is een diploma halen en een paar jaartjes dronken door de stad slieren natuurlijk niet genoeg. … Lees verder →

Van Aalten

Enzo Knol

Thomas-van-Aalten-transparant-235x235 4

Ik zit met een dilemma. Met een gevoel van verbijstering en afschuw heb ik kennis mogen maken met het verschijnsel Enzo Knol. Een soortement cartoonkarakter van de onderste plank dat … Lees verder →

Meer Columns