Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

D66: Tweede studie moet goedkoper voor docenten

Adelaida de Cuba,
29 oktober 2013 - 14:58
Docenten die een extra vak willen geven op de middelbare school, zouden niet de volle prijs moeten betalen voor een tweede opleiding die daarvoor nodig is. Dat stelt D66.

Nu betaalt iedereen die een tweede studie wil volgen het bedrag dat de universiteit of hogeschool zelf vaststelt, het zogenaamde instellingsgeld. Docenten zouden een gereduceerd tarief moeten mogen betalen, het wettelijk collegegeld dat studenten ook betalen voor hun eerste studie. Volgens Tweede Kamerlid Paul van Meenen zijn er genoeg docenten die een tweede opleiding zouden willen volgen. De financiële drempel is alleen te hoog.

Studenten die twee studies tegelijkertijd volgen, hoeven niet extra te betalen voor een tweede bachelor of master. Als zij een extra studie willen doen betalen ze niet het wettelijk collegegeld van 1835 euro, maar een verhoogd instellingsgeld. Universiteiten hogescholen zijn vrij te bepalen hoe hoog dit tarief is. Die prijzen kunnen oplopen tot wel 32 duizend euro, zoals bij de master geneeskunde in Maastricht. Voor een tweede bètastudie betaalt een student al snel 18.350 euro of meer. Van Meenen: 'Als we van docenten vragen om hun kennis en kunde te verbeteren, moeten we dat ook mogelijk maken.’

Hoewel de D66'er eigenlijk helemaal af wil van het instellingsgeld, denkt Van Meenen met tien miljoen euro ongeveer vijftienhonderd docenten de mogelijkheid bieden om zich te verdiepen in een nieuw vak. Hij wil dat dit geld vrijgemaakt wordt uit het potje van twintig miljoen euro om de negatieve effecten van het vrijgegeven collegegeld te compenseren.