Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Toets ongeldig na fraude bij psychologie

Clara van de Wiel,
1 juli 2014 - 16:47
Bij de opleiding psychologie van de UvA hebben eerstejaars studenten gefraudeerd met digitale toetsen van het vak Testtheorie en Praktijk. De examencommissie van de faculteit heeft besloten alle resultaten van de digitale toetsen ongeldig te verklaren. Mogelijk neemt de examencommissie bovendien maatregelen tegen de studenten die de antwoorden verspreid hebben.

Gedurende het studieblok maakten de psychologiestudenten vier digitale toetsen. Het gemiddelde van de cijfers dat ze daarvoor haalden, bepaalde samen met de beoordeling voor een schriftelijke opdracht het eindcijfer voor het vak. Om te voorkomen dat studenten de antwoorden van elkaar zouden overschrijven, waren van elke digitale toets verschillende versies gemaakt. In de Facebook-groep van de eerstejaarsstudenten werden de goede antwoorden van alle toetsen echter uitgewisseld, waardoor er al snel een bestand met alle mogelijke vragen en antwoorden ontstond.

De examencommissie kwam de fraude vorige week op het spoor, toen ze ontdekte dat studenten de toets, waar veel rekenwerk voor nodig is, binnen enkele minuten invulden. Ook waren de resultaten van de toets dit jaar significant beter dan een jaar geleden. Op de Facebook-pagina ontdekten docenten vervolgens het grote aantal aangeboden antwoorden. De examencommissie besloot daarop alle toetsen ongeldig te verklaren.

Stakkerig gedrag
Volgens onderwijsdirecteur van psychologie Klaas Visser keken docenten al wel vaker op de Facebook-pagina. Vooral de schaal waarop de antwoorden verspreid zijn, was volgens hem reden de toetsen ongeldig te verklaren. ‘Dat er wel eens iets werd uitgewisseld, dat wisten we. Maar als zóveel studenten klakkeloos alle antwoorden overnemen, dan kun je dat niet voorbij laten gaan.’ Visser ziet een trend in wat hij zelf omschrijft als ‘stakkerig gedrag’. ‘Het lijkt een algemeen probleem dat studenten steeds meer moeite doen om snel, in één keer alle goede antwoorden ergens vandaan te kunnen trekken. Terwijl de toetsen juist bedoeld waren om studenten te laten oefenen.’ Dit voorjaar werden bij de opleiding economie & bedrijfskunde ook al digitale toetsen ongeldig verklaard na de ontdekking van fraude.

Volgens Visser was het onmogelijk te achterhalen welke studenten wel en niet zelf hun toets hebben gemaakt. ‘We weten alleen dat vrijwel alle eerstejaarsstudenten lid zijn van de groep en dus toegang hadden tot de antwoorden.’ 47 studenten die het cijfer van de toets gebruikten om een onvoldoende voor de andere eindopdracht te compenseren, zijn hierdoor voor het vak gezakt. Wel krijgen alle 390 studenten de mogelijkheid de eindopdracht te herkansen. Ook kunnen studenten ervoor kiezen de digitale toetsen opnieuw te maken, ditmaal onder toezicht in een tentamenzaal.

Alle berichten van de Facebook-groep zijn inmiddels gekopieerd, waardoor volgens Visser precies duidelijk is wie iets heeft aangeboden en wie iets heeft gevraagd. De examencommissie beraadt zich nog over eventuele maatregelen die tegen individuele studenten worden genomen. De digitale toetsen zullen bij de opleiding psychologie volgend jaar niet meer in deze vorm terugkeren, aldus Visser. ‘We willen wel meer toetsen digitaal gaan afnemen, maar dat zullen we voortaan onder toezicht in tentamenzalen gaan doen.’