Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Rotterdam heft Faculteit der Wijsbegeerte op

Dirk Wolthekker,
2 december 2014 - 17:05
De Erasmus Universiteit Rotterdam doekt binnen enkele jaren haar filosofiefaculteit op. Een zelfstandige afdeling is volgens decaan Jack Vromen ‘geen haalbare kaart’. Ook de voltijdse bachelorstudie kan verdwijnen.

Dit bericht Erasmus Magazine vandaag op basis van een brief van Vromen aan studenten en docenten. De Rotterdamse filosofie brengt al jaren weinig geld in het laatje, omdat veel studenten het als tweede studie volgen, naast bijvoorbeeld geschiedenis of economie. Het Ministerie van Onderwijs betaalt universiteiten alleen voor de primaire studies. De faculteit dicht dat gat met een vast bedrag dat uit de universiteitskas komt. Zelfs met die extra bekostiging schrijft de faculteit rode cijfers. Dat komt met name door hoge personeelslasten, vergrijzing en een relatief dure ondersteuning voor een kleine faculteit.

‘Geconstateerd moet worden dat we de tering niet naar de nering zetten’ schrijft Vromen. ‘Om begrijpelijke redenen eist het College van Bestuur dat we dat voortaan wel doen." Dat de faculteit als zelfstandige eenheid waarschijnlijk ophoudt te bestaan, betekent niet dat het filosofieonderwijs ook verdwijnt.

De universiteit overweegt nu een verbrede bachelor waar wijsbegeerte deel van gaat uitmaken. Voor minorstudies gaat Rotterdam de samenwerking met andere universiteiten aan. Hetzelfde geldt voor de masters. Tot de reorganisatie blijven de huidige bachelors bestaan.  Aan de UvA werd de zelfstandige Faculteit der Wijsbegeerte eind jaren negentig al opgeheven en ondergebracht bij de toen nieuwe Faculteit der Geesteswetenschappen.